Јовановић: Шансу тражити у дијалогу са Албанцима

Лидер Либерално-демократске партије Чедомир Јовановић оценио је да изјава шефа Kанцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића да ће Србија затражити хитну расправу у Савету безбедности, поводом власништва над имовином рудника "Трепча", представља политички и безбедносно ризичан потез.

Јовановић указује да Ђурићева изјава "представља политички и безбедносно ризичан потез који прети да, у случају неодговорности и друге преговарачке стране у Бриселском споразуму, дестабилише регион који је већ у стању погоршаних односа", наведено је у саопштењу ЛДП-а.

Према оцени лидера те странке, "алтернатива миру и добрим односима Београда и Приштине не постоји, тако да Влада Србије има обавезу да смири потенцијалне тензије у друштву, где паметна дипломатска активност, у којој ће се покушати одређена могућа заштита имовине, треба да замени политичку хистерију и жељу за осветом због некаквог насилног преотимања имовине".

"Имајући то у виду, од кључног је значаја да се не дају политички неодмерене изјаве и ради на дијалогу са косовским Албанцима у духу досадашњих преговора и потписаних договора", наведено је у саопштењу.

У времену и свету у којем се налазимо, у коме се убрзано мењају спољне политичке околности, Србија се налази у позицији у којој нас један погрешан корак осуђује на живот у земљи у којој ће преовладати руски утицај и њен интерес, што ће повећати опасност од сукоба и погоршања односа са суседима, указује Јовановић.

"Пошто покушаји Русије да се Црна Гора спречи у евроатланским интеграцијама, нескривеном политичком и финансијском помоћи опозицији, не даје резултате, Србија остаје последње упориште у овом делу Европе за ширење такве политике, која треба да послужи Русији као још једно средство у њеном конфликту са Западом", сматра Јовановић.

Лидер ЛДП-а истиче да такав потенцијални развој догађаја, у којима Србија по нечијим замислима и плановима треба да остане изоловано острво преко чије кичме ће се кројити регионална мапа и политика, тражи од нас повећан ниво одговорног дипломатског деловања, у којем нема места реторици која нас је већ све заједно скупо коштала у ближој прошлости.

"Морамо бити спремни на дуготрајан дијалог, што не искључује борбу за сопствене интересе, али увек свесни чињенице да ни међународна заједница није јединствена и да као никада пре наша будућност зависи искључиво од наше спремности да правимо компромисе који региону омогућавају трајан мир", закључио је Јовановић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво