Коалиција СНС, ДС и ДСС у Грачаници

Представници Српске напредне странке, Демократске странке Србије и Демократске странке договорили су формирање коалиције за владајућу већину у Скупштини града Приштине, измештене у Грачаницу.

Одборници Скупштине града Приштине, измештене у Грачаницу, изабрали су председника и секретара скупштине, у наставку конститутивне седнице тог локалног парламента.

За новог председника Скупштине изабран је Ратко Перенић, по занимању лекар специјалиста гинекологије, а за секретара дипломирани правник Небојша Боричић.

Њихов избор подржало је 30 од укупно 44 одборника, док су остали били против.

На поновљеним изборима, одржаним 17. августа, највећи број одборничких места освојила је Српска напредна странка (16), коалиција СПС-ЈС-ПУПС и Група грађана "Видовдан" заједно су освојиле десет мандата, Демократска странка и Српска радикална странка по седам, Група грађана "Опстанак" четири, док Демократска странка Србије има три мандата.

Представници СНС, ДСС и ДС раније су саопштили да су договорили формирање коалиције и владајућу већину у Скупштини града Приштине, измештене у Грачаницу.

Тако је, након готово једномесечних разговора, дошло до формирања изненађујуће коалиције јер се очекивало да у власти буде и коалиција СПС-ЈС-ПУПС и Група грађана "Видовдан", који заједно имају десет мандата.

Из СНС и ДСС, међутим, речено је да коалиција са том групом партија није била могућа јер Група грађана "Видовдан" учествује на локалним изборима које је за 15. новембар заказале приштинске власти.

Као један од разлога због којих се они неће наћи у власти, наводи се и да су се поједини кандидати за одборнике са листе социјалиста на новембарским изборима појавили као кандидати других партија.

За наредну недељу најављено је одржавање прве редовне седнице Скупштине града Приштине на којој би требало да се изабере градоначелник, чланови Већа и други органи.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи