Дејвис поздравио даљи ангажман УНМИК-а

Тери Дејвис поздравио наставак ангажмана УНМИК-а. Нови шеф УН на Косову најавио да ће Савет безбедности за 120 дана поново покушати да реши судбину УНМИК-а.

Генерални секретар Савета Европе Тери Дејвис оценио је данас у Стразбуру да је наставак ангажмана администрације Уједињених нација на Косову "добра вест", јер се "пре свега два месеца говорило како ће се УНМИК повући."

"Савет Европе је присутан на Косову у оквиру резолуције 1244, па је добра вест да ће остати УНМИК који је наш партнер, јер се пре два месеца говорило да ће се потпуно повући", рекао је Дејвис коментаришући план о реконфигурацији УНМИК-а, који је недавно представио генерални секретар УН Бан Ки-мун.

У писму које је Бан упутио властима у Београду и Приштини говори се о реконфигурацији УНМИК-а, што је Дејвис оценио као добро, јер сматра да се тиме разјашњавају неке ствари, мада, како је указао, не разјашњавају се све ствари, а "пре свега оперативна страна, односно у ком правцу ће се ствари развијати".

"Остаје да се види како ће се ове измене спровести на терену и шта ће то значити за наставак наших активности на терену, које су веома значајне", рекао је Дејвис, наглашавајући да Савет Европе "наставља обнову и заштиту српских манастира и културних добара на Косову."

Занијер: Нема договора са Сејдиуом

Новопостављени шеф мисије УН на Косову, Ламберто Занијер негирао је данас тврдње највиших косовских званичника да су УНМИК и институције у Приштини постигли договор према којем "Косово само одлучује о даљој судбини мисије УН".

"То није истина. Такав договор није постигнут'', рекао је Занијер, наглашавајући да је мандат УНМИК-а одређен резолуцијом 1244 Савета безбедности и све док најмоћије тело светске организације не донесе другачију одлуку "УНМИК ће остати и спроводити задатке у складу са недавним писмом генералног секретара УН".

Занијер је, такође, рекао да ће након 120 дана, Савет безбедности поново састати како би покушао да реши судбину мисије на Косову, али је изразио уверење да ће УНМИК, и након тог рока, задржати део овлаштења.

"УНМИК ту да заједно са Еулексом, који је такође под кишобраном резолуције 1244, настави са проводи задатке које тражи међународна заједница", рекао је занијер, који је прошле недеље на челу УНМИК;а заменио Немца Јоахима Рикера.

"Покушаћу и, будите уверени, остаћу неутралан по питању статуса Косова. Покушачху да, у зависности од тога шта ће нова влада Србије себи поставити као задатак о питању Косова, имам улогу шатл дипломатије, са циљем да се настави дијалог о решавању питања на терену", рекао је Занијер, израyyавајући уверење да ће "власти у Београду схватити реалност на терену."

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво