Кесић: Неко свесно или несвесно гура БиХ у кризу

Политички аналитичар из Вашингтона Обрад Кесић каже за РТС да у БиХ не постоји воља код бошњачких политичких лидера, поготово, каже, Бакира Изетбеговића, да се направи компромис за излазак земље из кризе. У САД су током кампање разбијени сви деценијски стандарди, истиче Кесић.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Обрад Кесић је рекао да је тешко проценити како би даље могла да се развија ситуација у Републици Српској и колико ће бити далекосежне последице референдума.

"Нема логике, неко свесно или несвесно гура БиХ у кризу. Ова најављена политика санкција је погрешна јер доводи до ескалације (сукоба) и води БиХ у непредвиђени правац", објаснио је Кесић.

Према његовим речима, таква ситуација би БиХ водила у "политичку парализу", где се не решавају основни проблеми "јер се мисли да ће међународна заједница решавати проблеме".

"Зато не постоји воља код политичких лидера, поготово Бакира Изетбеговића, да се направи компромис за излазак из кризе", указао је политички аналитичар.

Референдум у РС је олакшао позицију Србије, јер је, како каже, показао да Српска има политичке институције које функционишу у интересу њених грађана и да се Србија не меша у унутрашњу политику Републике Српске.

"Србија је гарант Дејтонског споразума и не може да се меша као што се мешају неке западне амбасаде, које су стални политички учесници. Одржавање референдума показује да је и мимо става Србије одржан референдум", рекао је политички аналитичар.

Кесић је подсетио да се слична ситуација догодила и током рата и додао да је после тог референдума Србија увела санкције Републици Српској.

"Сад је, ипак, другачија ситуација јер Србија спроводи одговорну и озбиљну политику, али и показује да постоји подршка Републици Српској – око економске сарадње, политичких питања. Постоји политичка зрелост са обе стране Дрине која може да буде добра за обе стране", указао је политички аналитичар.

"У САД разбијени сви стандарди" 

Говорећи о председничкој дебати у САД, Кесић је указао да је разбијено све оно што се до сада подразумевало када су у питању избори у САД.

"Ниједан аналитичар не може прецизно да говори о изборима јер су стандарди поремећени. Доналд Трамп ме подсећа на популистичке гувернере, за које није било битно које су теме постављене, они су имали популарност", рекао је политички аналитичар.

Према његовим речима, Трампу све иде у корист, поготово ситуација са исламским имигрантима.

Одговарајући на питање да ли за Србију има разлике ко ће бити изабран – Трамп или Клинтонова – Кесић је рекао да не можемо очекивати да ће се нешто променити.

"Ако гледамо дугорочно, уколико Трамп буде изабран, постоји могућност да с временом дође до промена корисних за Србију", напоменуо је Кесић.

Коментаришући подигнуте тензије између Вашингтона и Москве око Сирије, Кесић је указао да је увек опасно кад се такве две силе налазе близу на некој територији.

"До пре 10 дана било је речи о томе да се спроведе заједничка акција, а прича о ескалацији сукоба не одговара Хилари Клинтон, јер је једна од њених главних тема да Трамп има предобре односе са Путином", објаснио је аналитичар.

Како каже, Американци и Руси су заједно успели да постигну успехе у спољној политици – нуклеарни споразум са Ираном и примирје у Сирији.

Кесић сматра да Србија актуелну ситуацију на светској политичкој сцени може да искористи како би имала боље односе и са Вашингтоном и Москвом.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара