Фигаро: Српски кандидат Јеремић истински карактерна личност

Стална петорка у Савету безбедности УН мудро би поступила када би се једном договорила по питању истинске карактерне личности – Португалца Антонија Гутереша или Србина Вука Јеремића – за избор на место новог генералног секретара, пише француски "Фигаро".

Фигаро указује да савремени ратови нису игра са нултим резултатом већ да у њима сви у губе, те да би управо зато пет сталних земаља чланица Савета безбедности Уједињених нација требало да се усагласе кад је реч о избору заиста карактерне личности за наследника Бан Кимуна у октобру – а поред Гутереша, париски лист у такве личности убраја и Вука Јеремића.

У тексту под насловом "Какав напредак се може очекивати од УН", париски дневник напомиње да Уједињене нације не могу имати лидера у организационом смислу, али истиче да им је потребан покретач.

Од краја хладног рата, примећује лист, Уједињене нације су се ретко показале ефикасним у спречавању сукоба, иако је спречавање сто пута јефтиније од њиховог замрзавања или решавања.

"Кривица УН је у томе што нису бирале храбре генералне секретаре, енергичније, креативније, брже", оцењује лист.

Као примере, Фигаро наводи да се Бутрос Гали није нимало снашао с грађанским ратом у Босни и затим геноцидом у Руанди, да се Кофи Анан није истински супротставио англосаксонској инвазији на Ирак 2003. године, иако је знао да Садам Хусеин није поседовао оружје за масовно уништење, док је Бан Кимун био "упадљиво неприметан" по питању Либије, а затим и Украјине.

Истовремено, париски лист истиче да су Уједињене нације утицајне и да све што је речено у УН "остаје урезано у камену".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара