Стефановић: Изјава званичника ОЕБС-а о Савамали грубо мешање у унутрашње ствари

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да ће тражити објашњење од ОЕБС-а због изјаве вишег саветника те организације о догађајима у Савамали, а коју је оценио као брутално и грубо мешање у унутрашње ствари Србије.

"Оптуживати, износити инсинуације и на било који начин доводити органе Србије у било какву везу са извршењем кривичног дела, а да за то не постоји ни трунка доказа, сматрамо веома некоректним", рекао је Стефановић новинарима у Београду и додао да је био непријатно изненађен том изјавом.

ОЕБС дугује објашњење Србији да ли је њихов саветник Маурицио Салустро изнео званичан став организације или то није став ОЕБС-а, а у том случају Србија очекује извињење или деманти, рекао је Стефановић.

Како је рекао, таква изјава је грубо мешање у унутрашње ствари Србије, на начин на који се не поштује ни тужилачка истрага ни чињеница да никакав судски поступак није окончан.

Стефановић је рекао и да ће током дана покушати да оствари комуникацију са седиштем ОЕБС-а у Београду, како би заједно видели шта Србија није испунила а друге земље јесу.

"Мислим да су све реформе у области полиције биле веома ефикасне и да смо много бољи, бржи од многих других земаља у окружењу", рекао је Стефановић.

Навео је и да постоји озбиљан напредак у свим питањима која се тичу безбедности, о чему сведоче и извештаји Европске комисије о напретку Србије.

"Погледајте шта ЕК каже о Србији и о владавини права, реформи полиције и у правосуђу у извештајима 2008, 2009, 2010, 2011, 2012. године и од 2013. па до данас. Постоји драматична разлика у оценима", каже Стефановић.

Салустро је јуче, како преноси Н1, на радионици о изазовима система контроле рада полиције у Србији у организацији Мисији ОЕБС-а у Србији рекао да се из извештаја заштитника грађана може закључити да је рушење у Савамали било "планирано на високом нивоу".

Званичник ОЕБС-а је рекао и да постоје необориви докази да је поступање полиције било намерно и планирано на веома високом нивоу, јер у супротном не би било могуће.

Тужилаштво ће одлучити да ли ће извештај проследити омбудсману 

Министар Стефановић је изјавио да не зна да ли је Унутрашња контрола МУП-а доставила свој извештај Вишем јавном тужилаштву у Београду о случају рушења објеката у Савамали, те да ће само тужилаштво одлучити да ли ће и када тај извештај проследити заштитнику грађана.

"У складу за Законом о кривичном поступку, извештаје о поступцима који су у току и налазима полиције достављамо тужилаштву, а оно може да их проследи коме год сматра да треба", рекао је Стефановић одговарајући на питање зашто Унутрашња контрола МУП-а није доставила омбудсману поменути извештај.

Он је напоменуо да не зна шта је до сада урадио Сектор унутрашње контроле и у којој је фази.

"Када буду сматрали да треба да доставе тужилаштву, или ако су доставили тужилаштву извештај – када тужилаштво буде сматрало да треба да поступи даље, оно ће то учинити", навео је Стефановић истичући да се омбудсману иначе достављају сви извештаји које тражи осим оних који се "директно мешају у кривични поступак".

Министар је такође указао да се ни у овом поступку министри неће бити ти који доносе пресуде, јер за то постоји правосудни систем.

Према новом Закону о полицији, министар у истражном смислу нема никакву улогу, нити може да има сазнања докле је истрага стигла, указао је Стефановић.

"Истрагама се бави тужилаштво и даје иструкције полицији што се односи и на Сектор унутрашње контроле, које не подноси министру извештај о томе шта тражи тужилаштво нити шта су процесне радње везане за истрагу у том случају", нагласио је он.

Он је подсетио да се о тој теми доста говорило и да су сви рекли своје политичке ставове, те да, што се тиче истраге, случај треба препустити надлежним органима. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво