Шта чека ДС након избора новог руководства?

Демократска странка је за викенд изабрала ново руководство, за чим је одмах уследило иступање појединих чланова из странке. Нова гарнитура најављује нову епоху у ДС-у, док аналитичари сматрају да је за опстанак странке потребна коренита промена и заустављање осипања странке.

ДС ће се сабирати, а не одузимати – прво је обећање Драгана Шутановца, по избору за председника странке. На листи приоритета су промене:

"Планови су да пре свега ојачамо демократску омладину, традиционално ми смо имали велико чланство у омладини, да вратимо форум жена на место где му припада, јер је то највећи број бирачког тела који подржава ДС, и да се потрудимо да локални одбори добију много већи капацитет него што су имали до сада", каже Драган Шутановац. 

Планови или руководство не одговарају свим демократама. Одмах по избору новог, досадашњи лидер Бојан Пајтић је поднео оставку на место шефа посланичке групе, а из странке су иступила три члана – Амир Бислими, Милан Поповић и Јелена Балашевић. Ако се тренд осипања настави, будућност странке је упитна – истичу аналитичари.

Зоран Пановић, новинар листа Данас, каже да је ДС девастиран у смислу чланства и броја чланова.

"Мислим да ће бити тешко да се странка омасови и да је много битније да имају чланове који су ангажовани и који су спремни да се боре за ту странку, јер више нема, као деведесетих, да неко даје паре из убеђења или зато што воли лидера или за неке идеје", објашњава Пановић.

Са 6,02 одсто гласова на априлским изборима, демократе су оствариле најгори изборни резултат од 2000. године. Ако на наредним изборима не желе борбу за цензус, осим ангажованијег чланства неопходна им је и идеолошка промена, верују аналитичари.

"Њих је Зоран Ђинђић, по мени можда и врло несмотрено, увео у ту социјалдемократију и показало се да та партија то јако тешко носи", каже Пановић.

Драгомир Анђелковић, политички аналитичар, каже да се гласачи привлаче новим људима, новим имиџом, новим идејама које нису само идеолошке већ су у великој мери и маркетиншке.

"ДС није закорачио ка новом. Садашњи председник, као и претходни, ипак су били одраз старог, а не новог", сматра Анђелковић.

Нису нова лица, али су изабрана на нови начин – демократе су први пут руководство бирале на директним изборима. Демократија у ДС-у привлачи и остале странке опозиције, па су неке већ најавиле да ће тако бирати нову управу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво