Словачка намерава да отвори три нова поглавља са Србијом

До краја године Словачка, као председавајућа ЕУ, намерава да са Србијом отвори три нова преговарачка поглавља, под условом да се о томе сагласе све земље чланице, сазнаје РТС у Бриселу. Одлучујућ за ту одлуку биће дијалог Београда и Приштине, јер неке земље чланице желе већи напредак у дијалогу пре него што дају зелено светло за отварање нових поглавља. У Бриселу су данас настављени разговори о телекомуникацијама, али за сада без договора и изјава представника две стране.

Већ два дана Београд и Приштина преговарају о телекомуникацијама. Док је за Приштину главно питање добијање међународног позивног броја, Београд инсистира на решавању имовине Телекома и Телекомове ћерке компаније на Косову, наводећи да позивни број може бити додељен само уз дозволу Београда за територијалну област у оквиру Републике Србије.

Од преговора, који би могли да потрају четири дана, очекује се коначан договор о телекомуникацијама.

Исход би могао бити важан и за темпо отварања поглавља до краја године. У случају напретка, бар једно поглавље би могло бити отворено у октобру, а затим још два у децембру.

У словачком председавању ЕУ су потврдили да би поглавља пет о јавним набавкама, 25 о науци и истраживању, и 26 о култури и образовању, могла да буду отворена до краја године.

"Амбиција словачког председавања је да отвори сва поглавља која су технички спремна, као што је поглавље пет. То се, наравно, може десити када се испуне сви услови и када се све земље чланице сложе са отварањем", наводе у словачком председавању ЕУ.

Незванично, у том случају поглавље пет о јавним набавкама било би отворено на међувладиној конференцији 26. октобра. Са тим се, међутим, још нису сложиле Немачка и Велика Британија, које желе већи напредак у дијалогу Београда и Приштине.

Док је кашњење у формирању ЗСО одговорност Приштине, неке земље чланице очекују да Београд учини више у примени споразума о телекомуникацијама, преносе извори у Бриселу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво