Немци остају на Косову

Немачки војници остају на Косову, одлучио Савезни уставни суд у Карлсруеу. Oдбачена тужба Левице и захтев да се мандат немачких турпа на Косову заврши.

Мисија Бундесвера на Косову може да буде настављена, одлучио је Савезни уставни суд у Карлсруеу, који је одбацио тужбу партије Левице и њене захтеве за завршетак мандата немачких војника на Косову, јављају немачки медији.

Захтев за обустављање мандата Бундесвера на Косову Левица је образложила ставом да је основа резолуције 1244 Савета безбедности УН, по којој је Косово саставни део СР Југославије, измењена усјавањем декларације Приштине о независности и немачким признањем.

Тиме је, према Левици, ван снаге и заштитни задатак који Кфорове трупе треба да испуне под мандатом Уједњених нација.

Декларацијом о једнострано проглашеној независности Косова и одлуком немачке владе, од 20. фебруара, да призна Косово као самосталну државу је, према тумачењу Левице, повређена УН резолуција 1244, јер се она изјашњава за територијалну неповредивост СР Југославије.

Захтев Левице за стопирањем мандата Бундесвера на Косову наишао је, међутим, на одбијање свих осталих немачких партија.

Апсолутна већина за наставак мандата 

Немачки Бундестаг, доњи дом парламента, овог лета је донео одлуку о продужетку мандата Бундесвера на Косову за наредних годину дана, као и смањењу горње границе од 8.500 на 3.500 немачких војника.

За усвајање владине одлуке о продужетку мисије Бундесвера на Косову гласала су 503 посланика Бундестага, 54 посланика Левице су била против, док је осам посланика било уздржано.

''Цена'' продужетка мандата је, према сазнањима немачких медија, 156 милиона евра.

Први пут од почетка мандата Бундесвера на Косову, пре деценију, јасно је смањена горња граница војника са 8.500 на 3.500 људи, што се, како се наводи, образлаже побољшаном безбедносном ситуацијом на Косову и чињеницом да немачки удео у оквиру Кфора прошле године није прешао границу од 2.900 војника.

Немачка, поред Авганистана, на Косову има своју највећу војну мисију.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво