Пастор и Репчекова о сарадњи између Војводине и словачких регија

Председник Скупштине Војводине Иштван Пастор и амбасадорка Словачке у Србији Дагмар Репчекова оценили су да Војводину и Словачку поред институционалних споразума "чврсто" вежу културно наслеђе и бројна словачка национална заједница у Војводини и да постојеће везе треба проширити и на различите привредне области.

Како је саопштила Покрајинска влада, Пастор и Репчекова разговарали су и о могућностима продубљивања и јачања сарадње између Војводине и словачких регија, како на основу већ потписаних споразума, тако и у оквирима Стратегије ЕУ за Дунавски регион.

Пастор је казао да у Скупштини Војводине постоји "јединствен став по питању јачања регионалне сарадње и јачања постојећих веза са дугогодишњим партнерима, без обзира на различите ставове посланичких група по неким другим питањима".

"У томе смо сложни и то је један од приоритета у раду покрајинске администрације, који у себи носи велики потенцијал", рекао је Пастор.

Он је додао да, у оквиру већ потписаних споразума са Братиславом и Трнавском облашћу, постоји сарадња која се већином заснива на односима словачке националне заједнице и Словачке, додавши да је неопходно проширити на области културе, привреде, пољопривреде и туризма.

Репчекова је рекла да је Словачка подржала Нови Сад у кандидатури за европску престоницу културе, с обзиром на чињеницу да су Кошице биле престоница културе 2013. године, а да ова два града имају много сличности, као и да су Кошице имале конкретан бенефит и након 2013. године у погледу развоја туризма.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара