Бесплатни уџбеници за прваке

Жарко Обрадовић: Од следеће године бесплатни уџбеници за прваке. Слободан Милосављевић: Конкретне мере за унапређење трговине и економског развоја Србије. Влада вратила 3,2 милиона евра Фонду дијаспоре.

Ђаци прваци у Србији ће од следеће године добијати бесплатне уџбенике, и према плану министарства просвете, сваке наредне године требало би да се укључи нова генерација ученика који неће плаћати књиге, реко је министар Жарко Обрадовић на конференцији поводом сто дана рада тог министарства.

"Ниједан издавач неће бити ван пројекта издавања бесплатних уџбеника за први разред", казао је Обрадовић и рекао да министарство жели да "струка и конкуренција допринесу штампању најбољих уџбеника".

Обрадовиће је такође рекао да ће број студената, који могу да пређу на буџетско финансирање, бити утврђен након што буде познат тачан број оних који испуњавају услов за упис наредне године студија.

"Ја бих лично волео да сви они пређу на буџет, али у разговору са Министарством финансија сагледаћемо какве су реалне могућности", казао је министар.

Према његовим речима, сви факултети у Србији би, по завршетку испитног рока, који траје до 1. новембра, требало да доставе податке о броју студената који су освојили 42 бода и тиме стекли услов за упис наредне године студија.

Завршена Стратегија развоја трговине до 2012. године

Јавна расправа о Стратегији развоја трговине Србије завршена је и тај документ ће идуће недеље ући у процедуру усвајања, најавио је министар трговине Слободан Милосављевић говорећи о првих 100 дана активности Министарства трговине и услуга.  

"Стратегија предвиђа конкретне мере за унапређење трговине и тржишта, у циљу бржег економског развоја Србије", рекао је министар Милосављевић и истакао да је циљ стратегије очување малих и средњих предузећа у сектору трговине, јачање конкуренције, боља снабдевеност и ниже цене на тржишту Србије и подшка изласку трговинских ланаца ван граница земље.

Милосављевић је рекао да је завршен и Нацрт закона о заштити конкуренције, као и да би нови закон о трговини требало да буде завршен у првом кварталу следеће године.

Према његовим речима Влада је усвојила и закон о општој безбедности производа и закон о електронској трговини.

"Закон о електронској трговини ће након усвајања у Скупштини отворити знатан број нових радних места, јер електронска трговина у свету има преко 1.000 милијарди долара годишњег обрта, док је у Србији тај обрт нула", објаснио је Милосављевић.

Министар је рекао да је завршен и закон о заштити потрошача, а формирани су и радни тимови како би што пре био завршен закон о робним берзама и закон о робним резеравама.

Говорећи о активностима на сузбијању сиве економије, министар је рекао да је покренута иницијатива за измену Уредбе о фискализацији, којом ће од Нове године, фискалне рачуне морати да издају и адвокатске канцеларије, туристичке агенције, приватни лекари и ветеринари, агенције за промет некретнина.

"Тиме ће део нелегарних економских токова бити враћен у легалне и допринеће пуњењу буџета, али не новим порезима, већ обухватањем сиве економије", рекао је Милосављевић.

Министар је рекао и да су настављене активности на креирању националног бренда Србије, па је објављен јавни позив за услуге истраживања за те потребе и примену Стратегије изградње и позиционирања националног бренда.

Милосављевић је истакао и да је Републичка дирекција за робне резерве уложила за јесењу сетву преко милијарду динара, а да је од почетка године пласирала три милијарде динара у пољопривреду.

Милосављевић је такође позвао трговце да смање марже и обезбеде што ниже цене производа, да би се лакше пребродила економска криза.

Дијаспора најпрофитабилније предузеће

Министар за дијаспору Срђан Срећковић рекао је, поводом 100 дана рада тог министарства да, иако деценијама није улагално у дијаспору, из расејања у матицу редовно стиже огроман финансијски прилив, који је прошле године достигао износ од 4,9 милијарди долара, што је више од половине годишњег извоза Србије.

Срећковић је рекао да је учешће девизних дознака дијаспоре, у укупној вредности које држава створи 13,8 одсто, и да је учешће три милиона наших људи који живе у иностранству веома важно за српску привреду.

Министар је такође упозорио да је погрешна политика претходних година, када је дијаспора сматрана "политичким непријатељем", још увек узрок неповерења према матици.

"Дошло је време да градимо партнерске односе са дијаспором од којих ће користи имати и држава Србија", рекао је Срећковић, нагласивши да то на првом месту значи израду првог Нацрта закона о дијаспори.

Тим законом, како је рекао, усталио би се однос према дијаспори, који у будућности неће зависити од састава владе а самим тим ни од састава Министарства за дијаспору.

Говорећи о интензивирању економске сарадње са дијаспором, Срећековић је нагласио значај повратка наших струцњака из дијаспоре, као и пројекта који ће министарство реализовати у сарадњи са компанијом Инфостуд, а све у циљу успоставиљања пословних веза послодаваца у Србији и младих из расејања.

Сречковић је рекао и да је интезивирана сарадња са свих 16 центара за дијаспору при регионалним привредним коморама, који су у функцији информисања дијаспоре о могућностима економске сарадње са појединим регионима у Србији.

Министарство за дијаспору направило је и конкретне потезе на плану просвете и учења српског језика у дијаспори, па су неке надлежности у вези финансирања наставе, набавке и дистрибуције уџбеника, пренете на Министарство просвете, рекао је Срећковић.

Министар је такође најавио и Регионалну конференцију "Положај и перспективе српске заједнице у земљама окружења", која ће бити одржана 11. новембра у Београду, и Међународну конференцију о дијаспори Србије и јачању матичне државе која ће бити организована у сарадњи са УНДП-ом од 18. до 20. новембра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи