Свилановић у Вашингтону о регионалној сарадњи

Регионална сарадња у Југоисточној Европи, са посебним нагласком на област управљања, владавину права и безбедност, биле су теме разговора редовних годишњих састанака генералног секретара Савета за регионалну сарадњу Горана Свилановића са званичницима америчког Стејт департмента.

Горан Свилановић је своје саговорнике упознао са напретком оствареним у промоцији регионалне сарадње, а нарочито у спровођењу стратегије раста Југоисточне Европе, као и са предстојећим корацима предвиђеним трогодишњом стратегијом и програмом рада организације за период 2017-2019. година.

Говорећи о резултатима у спровођењу стратегије "Југоисточна Европа 2020", Свилановић је рекао да је остварена потпуна либерализација трговине робама, направљена регионална мапа пута за промоцију мобилности радне снаге на Западном Балкану, успостављен споразум о почетку процеса преговора о заједничком признавању квалификација.

Савет, како се наводи, остварује напредак и у погледу Регионалне платформе за сарадњу Југоисточне Европе у борби против радикализације и насилног екстремизма који воде тероризму и регрутовању страних терористичких бораца.

Такође, постигнут је напредак и у домену регионалне борбе против корупције, правосуђа, борбе против тешког и организованог криминала, безбедносне сарадње, сарадње са цивилним друштвом и у борби против насилног екстремизма који води тероризму и регрутовању страних терористичких бораца.

"С обзиром на то да је Савет за регионалну сарадњу препознат као важан актер у решавању заједничких изазова у региону, а радикализација и насилни тероризам су један од њих, по задатку којег су нам поверили министри Процеса сарадње у Југоисточној Европи, предузели смо конкретне кораке у борби против овог изазова и успоставили смо Регионалну платформу за сарадњу ЈИ Европе у борби против радикализације и насилног екстремизма који воде тероризму и регрутовању страних терористичких бораца", навео је Свилановић.

Свилановић је захвалио на политичкој и финансијској подршци САД, као важном учеснику у Одбору Савета за регионалну сарадњу, чиме потврђују свој допринос промоцији стабилности, демократије и укупног напретка у Југоисточној Европи.

Током посете САД, Свилановић се састао са замеником помоћника државног секретара за европске и евроазијске послове, директором за мултилатералне послове у Канцеларије за борбу против тероризма и директором Канцеларије за Балкан.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво