Обележена 67. годишњица оснивања Народне Републике Кине

У кинеској амбасади у Београду одржана је прослава 67. годишњице оснивања Народне Републике Кине, на којој су председник Србије Томислав Николић и кинески амбасадор Ли Манчанг истакли изванредне односе и пријатељство Србије и Кине.

Предсеник Србије је истакао да Србија и Кина имају изванредне односе и истакао да је "данас Кина економски јака зато што је напредна".

"Ми имамо можда економски јачих држава, али не види се напредак у њима и почеће ускоро људи да се питају зашто не живимо тако добро као некада. У Кини се сваког дана осећа да људи живе боље него јуче и та сарадња би требало да нам донесе производњу и о томе најчешће разговарамо и са председником Кине и са свим делегацијама", рекао је српски председник.

Николић је навео да је "лако купити робу из Кине или овде обезбедити да направимо инфраструктуру - мостове, пруге, путеве", али се запитао "шта ћемо после тога?"

"Нама су потребне фабрике у којима ћемо запослити нашу децу, извозити заједно са кинеским партнерима на нама доступна, слободна тржишта широм света, од тога ће сви имати користи и успеха", рекао је Николић.

Председник Србије сматра да је "Србија драгоцена за Кину, иако је мала, иако је мања од половине кинеских градова".

"Србија има ту историју и традицију коју има и Кина, Србија има народ који размишља на сличан начин, овде се Кинез и Србин упознају и одмах склопе пријатељство, тако да Кина жели ослонац у држави коју може да поштује, која никада никога није искоришћавала, која у ратовима никада није била погрешној страни, а то је Србија", казао је председник Србије.

Амбасадор Кине је рекао да се "још једном доказује да је пријатељство Србије и Кине искрено, вечито ће трајати".

"Недавно је била овде делегација на челу са нашим председником Си Ђинпингом.

Двојица председника су потписала један државни споразум, то је споразум о успостављању свестраног стратешког партнерства, то још једном доказује да између наше две земље постоји велики потенцијал за будућу сарадњу", казао је амбасадор Ли.

Амбасадор се у име Кине "срдачно захвалио Србији, руководству и лично председнику Томиславу Николићу што Србија и њени руководиоци и народ су увек помагали и даље помажу Кинезима и поштују нас и пружају подршку, никада Кинези то неће заборавити".

"Једном речју, Кина ће наставити својим путем да сарађује са Србијом у свим областима", закључио је кинески амбасадор.

Пријему су, поред председника Србије присуствовали и први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић, други чланови српске владе, чланови дипломатског кора и представници културног, јавног и друштвеног живота Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара