Посланици и бивши ЕУ парламентарци разговарaли у Београду

Чланови одбора за европске интеграције и за спољне послове поручили су, током састанка са бившим европским парламентарцима да је спољнополитички приоритет Србије чланство у Европској унији, као и да је свака врста подршке Србији као и региону на том путу важна.

Председница Одбора за европске интеграције Мариника Тепић истакла је том приликом да делегација Удружења бивших посланика Ервопског парлмента представља слику тог парламента "у малом", као и да се нада да ће српски посланици бити у прилици да следе њихово искуство живљења и рада у заједници европских народа, чему Србија као држава тежи, саопштено је из Скупштине Србије.

Укратко је представила улогу Народне скупштине и Одбора у процесу европских интеграција, посебно у светлу утврђивања преговарачких позиција по поглављима, нагласивши сарадњу са Националним конвентом за ЕУ.

Тепићева је подсетила да у овом сазиву Народне скупштине постоје и посланици европскептичних странака, оценивши то као добру прилику за суочавање мишљења и укрштање аргумената за и против европских интеграција.

"Дубоко сам уверена да и они који припадају европскептичној опозицији деле европске вредности и желе уређену државу у којој су људска права неприкосновена, у којој се спроводе антикорупцијске мере, што уз мир и стабилност јесу вредности на којима почива ЕУ", навела је Тепићева.

Председница Одбора за европске интеграције подсетила је на надзорну улогу Народне скупштине над применом и спровођењем онога што је садржано у преговарачким поглављима, и истакла значај интензивирања парламентарне дипломатије.

Жан-Вилем Бертен, који предводи делегацију Удружења, истакао је да бивши посланици Европског парламента користе своје искуство у јачању парламентарне демократије и промовишу дебату о будућности ЕУ.

Бертен је истакао да свих 16 чланова делегације, из седам европских земаља, разумеју улогу парламента у процесу приступања Унији, као и да њихова посета долази у кључном моменту за Србију. Бертен је поздравио отварање поглавља 23 и 24, као најзначајнијих у преговарачком процесу и истакао да су поносни што је Европски парламент на страни Србије у овом процесу.

У двочасовној дискусији, саговорници су се сложили да је за превазилажење свих изазова у Унији данас потребно јединство, и у том светлу разменили мишљења о политици проширења Уније, ефектима Брегзита, мигрантској кризи, забринутости због нарастања тероризма.

Тема су били и односи Србије и Русије, разлози за евроскептицизам у Србији, борба против дискриминације, реформски процес и стварање повољног амбијента за инвестиције.

Састанку су испред Одбора за европске интеграције, поред председнице Тепић, присуствовали и чланови Звонимир Ђокић, Хаџи Милорад Стошић, Жарко Мићин, Гордана Чомић, Елвира Ковач, Весна Марковић и Муамер Бачевац.

Испред Одбора за спољне послове присуствовали су Дијана Вукомановић и Санда Рашковић Ивић. Састанку је присуствовао и председник Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање ЕУ-Србија Владимир Орлић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво