Јовановић: Мала излазност показала сву бесмисао референдума

Упркос свим притисцима националиста из Бањалуке и Сарајева, подршке ратнохушкача политичке сцене из Србије, велики број грађана РС није пристао на референдумску манипулацију, одбијајући да гласа, поручио је лидер опозиционог ЛДП-а Чедомир Јовановић.

У писаној изјави достављеној медијима Јовановић наводи да је мала излазност од 56 одсто показала сав бесмисао референдума и представља најјачу поруку коју Додик и они који га подржавају покушавају да сакрију.

Уз оне бираче који нису изашли на изборе, поручује Јовановић, као и оне који су гласали, а желе мир, Србија треба да ради и са Сарајевом и са Бањалуком како би се санирали узроци кризе која је уздрмала регион и истовремено показала како је мало потребно да се сукоби у региону обнове.

"Јуче је Додик покушао да превари грађане Републике Српске мењајући тезу, тако што је од њих тражио да бране своју земљу, а заправо манипулишући и злоупотребљавајући њихова осећања привржености домовини ради чувања сопствене власти", навео је Јовановић.

Управо су људи попут Додика, каже Јовановић, који манипулишу емоцијама, највећа претња, без обзира на то да ли су ти људи из Сарајева, Бањалуке, Загреба или Београда.

Референдумом у Републици Српској ниједан проблем у Босни и Херцеговини није решен, већ су, напротив, продубљени постојећи и створени нови, и зато је потребан додатан ангажман свих људи који су тога свесни, како би се тензије смириле и пронашла адекватна решења, сматра лидер ЛДП-а.

"Јучерашњи референдум није био одбрана Републике Српске, већ део Додикове предизборне кампање којом манипулише свим несрећама Срба и Бошњака, злоупотребљавајући притом и Србију и Републику Српску без обзира на цену коју ће сви осим њега платитити", навео је Јовановић.

Упозоривши на опасне последице оваквог политичког егзибиционизма, Јовановић истиче да оне могу бити одстрањене искључиво уколико се Србија, а за њом и читав регион, определе за политику искрених добросуседских односа и трајног мира, уместо да све добро што је на том плану до сада учињено они који државе воде униште и доведу у питање чим дође време прве предизборне кампање.

"Одговор на изазове са којима се суочавају готово сва друштва у региону мора да буде доследно поштовање европских вредности које води ка његовој ефикасној интеграцији у Европску унију, али и озбиљан друштвени дијалог који помаже у помирењу и окретању ка будућности и свеобухватној сарадњи", навео је Јовановић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара