Вучић: Најважније је да се смире тензије после референдума

Премијер Александар Вучић рекао је да је најважнији резултат референдума у Републици Српској то што је све протекло мирно и истакао да је сада најважније да се смире тензије у целом региону.

Александар Вучић је, одговарајући на питања новинара приликом посете Жагубици, рекао да се у телефонском разговору сагласио са председником Српске Милорадом Додиком да је најважније да цео регион гледа у будућност.

"Ми данас размишљамо за колико ћемо повећати плате и колико ћемо новца имати да дамо пензионерима", рекао је Вучић, приметивши да је то могуће зато што је јавна каса под контролом, држава у добром стању и посебно зато што су људи веровали својој влади, која је добро радила.

"Ако било ко мисли да је решење у сукобима, ми не само да у томе нећемо да учествујемо, већ ћемо се томе оштро супротставити јер за нас су мир и стабилност основни услови да би се видели резултати нашег рада", навео је Вучић.

Како је приметио, нису Србија и њени грађани две године пролазили кроз тешке реформе да би сада неко рекао – "станите, сад идемо у неку врсту нестабилности".

Oнолико колико сам видео из изјава Изетбеговића и из разговора са председником Додиком желим да верујем да је то оно што нас чека у будућности, рекао је Вучић.

"То је најважније и у томе су сви сагласни, укључујући и Изетбеговића", рекао је Вучић и додао да ће Србија и убудуће чинити све што може за стабилизацију прилика у региону.

"У јануару рекорд у висини плата"

Премијер је рекао да се у јануару очекује апсолутни рекорд када је реч о висини плата у Србији, као и повећање пензија.

Како је рекао, сасвим је сигурно да ће се ићи на повећање плата у јавном сектору, иако је очигледно да за неке секторе, попут војске и полиције, не постоји одобравање "неких који би требало да нам помажу".

"Али повећаћемо и полицајцима и војницима, учитељима, наставницима, здравственим радницима, медицинским сестрама, социјалним радницима, онима који имају најнижа примања у правосуђу. Уз повећање минималних зарада од око осам одсто, плус ово, то ће бити значајно повећање плата", рекао је Вучић.

Додао је да очекује и повећање пензија, од чега ће нешто бити дато једнократно, а остало кроз уобичајено повећавање.

"И радници и пензионери могу да се надају бољитку", рекао је Вучић.

Премијер је указао на то да држава жели да улаже новац, те да тражи нове изворе раста како би подстакла инвестиције, али је поручио да је потребно да грађани обезбеде пројекте.

Вучић је мештанима села Сиге и Милановац рекао да је Србија, први пут у новијој историји, успела да оствари суфицит у првих девет месеци, који износи 270 милиона евра, и да зато сада постоје услови да се тај новац више расподељује.

"Из различитих министарстава можете да добијете новац, али ви морате да дођете с пројектима... Не интересују ме партије, важно је само да дођете с пројектима. Спремни смо, ако неко хоће да прави фабрику, да обезбедимо све приступне саобраћајнице, само дођите с пројектима...", рекао је Вучић.

Додао је да није проблем да се изгради пут, али да је потребно да се виде мотели и хотели око Горњачке клисуре, нова улагања код Крупањског врела, да се позову туристи како би у том крају трошили новац.

Премијер је рекао да држава жели да уложи у хомољски и бељанички крај, како би људи ту могли да живе, а не да преживљавају. "Ако хоћете чист ваздух, лепу природу, ово је лепше него у Аустрији, Италији и у многим другим земљама", додао је премијер.

"Причали смо данас о правцу Жагубица–Бор, који је дуг 49 километара, о краћем путу Деспотовац–Бор, од 37 километра, као и о ширењу пута Параћин–Зајечар, и ако нам буду овако приходи ишли, онда ћемо моћи да улажемо у све те путеве и повезивање", рекао је Вучић, додајући да изградња тих путева има смисла једино ако се продуже ка Бору.

Кад је реч о путу Горњак–Жагубица, најавио је да ће бити завршен до јуна следеће године.

"Нервирам се због кашњења у отварању ауто-путева" 

Говорећи о изградњи путне инфраструктуре, премијер је рекао да се много нервира због кашњења у отварању ауто-путева, констатујући да се радови не завршавају у року зато што их изводе домаће фирме.

"Наше фирме не раде добро и следећи пут нећу да инсистирам да раде наше фирме, па ћемо добити на времену, јер покривају само своје губитке из претходних послова... Нема проблема, сада ћемо узети америчку, швајцарску или неку другу западну фирму која ће завршити у року само зато што неће да ангажује српске фирме", рекао је Вучић.

Премијер је додао да ће бити изграђено много више него што су урадили сви остали заједно претходних 30-40 година, али да жели да буде изграђено још више.

Како је рекао: "Имамо паре, дали смо паре, аман, када ти дамо паре, уради то."

Мештанима је поручио да је дошло време да им се држава одужи зато што су били стрпљиви и што су веровали својој влади.

"Дошло је време да побољшавамо услове живота, да повећавамо и пензије и плате, и то ћемо да чинимо", рекао је Вучић. 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара