Још 384 милиона евра за Коридор 10

Премијер Мирко Цветковић потписао са председником Европске инвестиционе банке Филипом Мајстадом у Луксембургу уговор о финансирању изградње дела Коридора 10, вредан 384 милиона евра. Луксембург подржава одмрзавање Прелазног трговинског споразума, рекао Цветковић после састанка за премијером Луксембурга.

Председник Владе Србије Мирко Цветковић и председник Европске инвестиционе банке (ЕИБ) Филип Мајстад потписалли су у седишту те банке у Луксембургу уговор о финансирању изградње деонице аутопута Коридора 10, од Лесковца ка југу, вредан 384 милиона евра.

Реч је о деоници Гробовница-Левосоје у дужини од 75 километара.

Премијер Цветковић је после потписивања изјавио да се овим кредитом затвара финансирање и изградња коридора 10 кроз Србију и додао да је у разговору са председником ЕИБ Мејстатом добио уверавања да ће ЕИБ финансирати и крак Коридора 10 од Ниша до бугарске границе.

Председник ЕИБ Мејстат је нагласио велики значај финансирања инфраструктурних пројеката у Србији и додао да се потпуно слаже са оценом Цветковића о значају кредитирања српских малих и средњих предузећа и подршке крупним директним страним инвестицијама, што јамчи за отварање нових радних места.

Цветковић је рекао да би предстојеће отварање истуреног уреда ЕИБ у Београду требало да знатно прошири и јача и досад добру сарадњу ЕИБ и Владе Србије.

Мејстат је изјавио да је Коридор 10 велики европски пројекат који чланице Европске уније треба директно да повеже са државама Западног Балкана које желе да постану чланице ЕУ.

У разговору Цветковића и Мејстата је наглашено да Европска инвестициона банка решена да подржи економски опоравак и помогне Србији да напредује на путу за укључивање у Европску унију.

Луксембург за одмрзавање Прелазног споразума

После потписивања уговора о изградњи Коридора 10, председник Владе Србије се, у оквиру радне посете Луксембургу, састао са премијером Луксембурга Жан-Клодом Јункером.

После састанка, председник Владе изјавио је да Луксембург подржава визну либерализацију за грађане Србије, као и одмрзавање Прелазног трговинског споразума са Европском унијом.

Премијер је у разговору поновио став Србије по питању једнострано проглашене независности Косова.

"Од Србије се може очекивати конструктивност у решавању практичних питања на Косову и Метохији, али не и промена става у вези са статусом. Питање статуса КиМ може само да се решава у оквиру међународног права", истакао је Цветковић.

Премијер је захвалио на помоћи коју Влада Луксембурга пружа Србији у области финансија и банкарства, као и за развојну помоћ коју упућује неразвијеним регионима у Србији.

Председник Владе Србије разговарао је и са председником парламента Луксембурга Лораном Мозаром и са министром иностраних послова Жаном Аселборном.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво