Вулетић: Главна политичка дилема – ко је суверен у БиХ

Да ли ће референдум у РС бити увод у наредне референдуме и тако и даље доводити у питање сувереност Сарајева – питање је због којег постоје тензије у БиХ, сматра социолог Владимир Вулетић.

Социолог Владимир Вулетић сматра да је главна политичка дилема која се крије иза референдума у РС била ко је суверен у БиХ.

"Дакле, да ли ће се у БиХ поштовати одлука власти у Сарајеву, или ће одлука о важним питањима бити везана за људе у ентитетима. Може се очекивати да се овим неће завршити, као што није ни почело", рекао је Вулетић гостујући у Дневнику РТС-а.

Већ десетак година, како каже, стално постоје тензије у вези са Дејтонским споразумом – шта он значи и како ће бити преобликован. С једне стране је став да је БиХ нефункционална јер није унитарна, а с друге стране је став, пре свега из РС, да битне одлуке треба везати за Бањалуку, каже Вулетић.

Премијерка РС Жељка Цвијановић изјавила је синоћ да сви они који не могу да се идентификују са 9. јануаром као Даном Републике неће бити обавезни да га прослављају.

"На тај начин она овим предлогом, ако то уђе у закон, извлачи тај кључни аргумент који је питање референдума довео пред Уставни суд. Тај корак неутралише главне аргументе и сукоб око референдума", рекао је Вулетић.

Тензије око референдума су и у вези са тим да ли ће он бити увод у наредне референдуме и тако и даље доводити у питање сувереност Сарајева, рекао је Вулетић додајући да ће бити притисака да се политичке елите у РС дисциплинују.

Згодна ствар за Додика је што је успео да око тог питања уједини све политичке актере у РС, каже Вулетић.

Коментаришући изјаву председавајућег Председништва БиХ Бакира Изетбеговића да очекује реакцију међународних институција, али да неће бити рата, Вулетић је рекао да нигде у региону нема расположења међу грађанима за ратни сукоб.

"Рат је последња опција ако се на други начин не може решити сукоб, а овде има много простора за различита решења", рекао је Вулетић.

"Питање је да ли ће у периоду који долази они који у Бањалуци рачунају на подршку, пре свега видели смо сусрет Додика и Путина, да ли ће се из тог разлога журити, да ли ту постоји одређена опасност. Колико се мени чини, сада је у РС расположење такво да се не праве нови велики кораци, вероватно ће РС покушавати да стабилизује своју позицију на начин на који је они виде, а то је пре свега као један суверени део у оквиру БиХ. Сада је на потезу Сарајево и видећемо колико нервозе има у Сарајеву", рекао је Вулетић.

Када је у питању однос Београда и Бањалуке, Вулетић истиче да Србија треба да води рачуна о ширим интересима и стабилности региона, док је Додик локални лидер.

"Србија се одговорно поставила. За Додика су важни и избори следеће недеље. Он као локални лидер не мора да посматра и шири контекст", закључио је Вулетић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво