Уочи наставка дијалога о телекомуникацијама у Бриселу

Дијалог Београда и Приштине наставља се у понедељак у Бриселу. Српску делегацију предводи директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, а на дневном реду биће Споразум о телекомуникацијама. Уочи дијалога, министар за повратак у косовској влади Далибор Јефтић каже за РТС да верује у договор и да недавни инциденти на Космету неће обесхрабрити Србе.

Пре три године договорен је текст споразума о позивном броју, а потписан је пре више од годину дана. Зато и не чуди упозорење европских званичника да је крајњи рок да се одмрси тај Гордијев чвор.

Милован Дрецун, председник Одбора за Косово и Метохију Скупштине Србије, каже да не треба да верујемо изјавама косовске министарке Едите Тахири да ће Приштина добити међународни позивни број.

"Из политичких кругова у Приштини се сазнаје да ће Едита Тахири у најављеној реконструкцији владе бити замењена, због тога она сад даје нетачне изјаве, обмањује јавност, напада Србију и Марка Ђурића да би сачувала своје место", рекао је Дрецун.

Оцена српских политичара је да запаљива реторика штети дијалогу. 

"То јесте суштински резултат онога што се у последње време дешава на Косову, а то је да постоји велики притисак опозиције због свега што се договара у Бриселу и зато имамо ситуацију да се унапред траже некаква оправдања за оно што треба да буде договорено", каже Далибор Јефтић, косовски министар за повратак и заједнице.

Дрецун истиче да Међународна телефонска унија не препознаје Косово као државу, и да му неће ни у ком случају доделити међународни позивни број, већ ће Републици Србији доделити телефонски код за територију Косова.

А коначни одговор саопштиће најрелевантнији. То је Међународна телекомуникациона Унија, кажу у Канцеларији за Косово и Метохију, која зато неће ништа да демантује. Подсећају на споразум.

"Не троцифрен број за државу, већ троцифрен број за географску област. То значи позивни број за територијалну област у оквиру Републике Србије, попут позивних бројева за нпр. Тајван у оквиру Кине", наводи се у саопштењу.

Пре него што Београд одлучи да један свој позивни број да Приштини, Телекомовој ћерки компанији се мора омогућити нормалан рад у целој покрајини, кажу у Канцеларији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво