Јовановић: ЛДП може и мора да утиче на курс земље

ЛДП има права да утиче на курс којим ће се кретати Србија а у фокусу странке треба да буду решавање проблема и потребе земље и друштва, поручио је Чедомир Јовановић. Лидер ЛДП-а изјавио је да би та странка са "блиским" странкама требало да се договори о заједничком кандидату за предстојеће председничке изборе.

На седници Главног одбора ЛДП-а, Јовановић је истакао да Србија није решила ниједан од фундаменатлних проблема, а да су људи који је воде у великој мери њихов узрок. Они те проблеме данас покушавају "заједно са нама да реше", додао је Јовановић.

"Кажем заједно, јер не мислим да због тога што је неко власт, а ми опозиција, немамо право да вршимо притисак и утичемо на курс којим ће се кретати земља", рекао је Јовановић.

Он је рекао да није срећан што је странка у опозицији, али да упркос томе ЛДП мора да наступа са амбицијом да води Србију и "крчи јој пут којим треба да иде".

Важно је, додао је, да се види шта ЛДП треба да уради са собом, а шта са другим странкама са којима дели орбиту у којој се креће, шта са онима који воде земљу, али и како да се постави према друштву.

Лидер ЛДП-а је подсетио на своје раније изјаве да је тој странци место у влади, под условом да та странка ради оно што зна.

"Не дисквалификује нас чињеница да нисмо данас у влади, нити нас чини посебно вредним са становишта ефикасности, већ дисквалификује оне који су владу правили да остваре политичке циљеве ЛДП-а без ЛДП-а", сматра Јовановић.

Јовановић је нагласио да се ЛДП ни у једну владу "није гурао", те да неће ни у ову, али да је циљ те странке увек био да буду они који ће пресудно утицати на послове које се у земљи морају урадити.

"Потребан договор опозиције о заједничком кандидату"

Лидер ЛДП-а изјавио је да би та странка са "блиским" странкама требало да се договори о заједничком кандидату за предстојеће председничке изборе.

У случају да договора не буде, односно да не буде заједничког кандидата, ЛДП мора свакако да остане активна и учествује у тим изборима, поручио је Јовановић на седници Главног одбора те странке.

"Један начин је договор са блиским политичким странкама око успостављања ефикасне политичке инфраструктуре потребне за добар резулатат. То је стратешки договор, а не само до изборних резултата. И као етапа тог плана излазак на председничке изборе са једним кандидатом", рекао је Јовановић и додао да би иста правила требало применити и за изборе у Београду.

Јовановић је додао да се не сме допустити конфузија која је била пристуна за парламентарне изборе.

"Онај ко иступа као наш председнички кандидат мора имати осећај за вредности које су нама важне, а у случају да договора нема, не зато сто не желимо, него што нема кандидата, онда морамо промовишемо своју политику, будемо активни и да учествујемо у њима", рекао је Јовановић.

Председнички избори, према његовим речима, треба да допринесу релаксацији стања и превазилажењу проблема, а не да буду нова етапа међусобног истребљења странака.

Говорећи о референдуму у Републици Српској, који се данас одржава, Јовановић је рекао да ће грађани гласати да 9. јануар буде Дан РС, али да "многи ту одлуку неће поштовати, те да ће то бити само бити повод за нове сукобе".

"Пре неколико година сам говорио о Додику, није имао ко да слуша. Они који су ме тада критиковали су међувремену ту лекцију научили, али више нису у прилиици да реагују у БиХ, јер Додик више по мишљење не долази у Београд, него иде у Москву", рекао је Јовановић. 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво