Дачић: Србија није задовољна самитом у Бечу

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић рекао је на конференцији за новинаре у Београду да премијер Србије Александар Вучић није нарочито задовољан оним што је чуо на скупу, јер се још једном потврдила пракса да земље имају различит приступ том проблему. Дачић је истакао и да је за Србију најважније да се сачувају мир и стабилност у региону, наводећи да је важно да референдум у Републици Српској протекне мирно.

Дачић је новинарима рекао да је разговарао телефоном са Вучићем и навео да ће Србија, ако дође до поновног активирања балканске мигрантске руте, морати да предузима одређене мере.

На конференцији за новинаре Дачић је рекао да је Вучић у Бечу поновио да Србија неће градити зидове, али је нагласио да Србија постаје жртва због нејединствене политике ЕУ о мигрантској кризи.

Објаснио је да је Србија у незгодној ситуацији, јер земље у горњем делу балканске руте већ имају одређене заштитне механизме којим спречавају даљу проходност миграната.

"То нас доводи у тешку ситуацију да ми постанемо жртва једне такве нејединствене политике европских земаља кад је реч о мигрантској кризи", каже Дачић.

Подсетио је да је кроз Србију прошле године прошло 700.000 миграната, да је ове године тај број већ премашио 100.000.

"Тренутно се у Србији налази шест до седам хиљада миграната. Ако дође до поновног активирања ове руте, односно до проблема са Турском, имајући у виду наш став да нећемо градити зидове, то нас може довести у тешку ситуацију па ће Србија бити принуђена да предузима одређене мере за заштиту својих националних и државних интереса", истакао је Дачић.

Представници 10 земаља које се налазе дуж балканске избегличке руте учествовали су на Самиту о избегличкој кризи у Бечу, а међу њима је био и премијер Србије Александар Вучић.

"Најважније очувати мир у региону"

Дачић је истакао и да је за Србију најважније да се сачувају мир и стабилност у региону наводећи да је важно да референдум у Републици Српској протекне мирно, те да се након тога сви окрену свакодневним обавезама и животу.

Наводећи да су познати ставови Србије о референдуму у РС, Дачић је рекао да Србија улаже много у мир и стабилност у региону, те да поштује територијални интегритет Босне и Херцеговине и РС.

Дачић каже да није приметио оштро реаговање међународне заједнице када су на територији Србије 1991. и 1992. године референдуме одржали Бошњаци, за аутономију Санџака, и Албанци на југу Србије, о припајању Косову, као што реагују сада на референдум у РС о једном датуму који представља обележавање Дана РС.

Дачић каже да су неприхватљиве било какве претње, те да је морао да реагује на изјаву бившег ратног команданта Армије БиХ Сефера Халиловића, и да је био у праву што је то урадио.

"Сви кажу да Халиловић нема никакву функцију, чак и Бакир Избетбеговић. Нисам чуо ниједног бошњачког политичара да се оградио од ставова Халиловића", рекао је Дачић и подсетио да је Халиловић рекао да ће РС да падне у року од 10-15 дана и да ни Србија неће моћи да је одбрани, те да ће војно поразити РС.

"Ја му и сад кажем – неће моћи. Србија ће одбранити себе и помоћи ће одбрани интегритета РС. Шта је лоше у тој изјави? Шта треба да кажем – слободно ударите, ми нећемо бранити, нећемо се покренути. Нама је најмање стало до тензија зато што наш народ живи у свим земљама региона. Нама је стало до мира", наводи Дачић.

"Али ако у БиХ пребројавају колико Срба имају пушака, пиштоља, ако планирају за колико дана може да се одбрани РС, ако су службе безбедности наредиле највиши степен безбедносне обраде и активности према Републици Српској, шта је то", упитао је Дачић.

Како је навео, поштује одлуку премијера Александра Вучића да се представници власти у Београду уздржавају и не учествују у беспотребним полемикама, али је на изјаву Халиловића морао да реагује јер није демантована нити су се од ње оградили бошњачки политичари. "Нама је стало до мира", поручио је Дачић.

Поводом критика лидера СПО-а Вука Драшковића, али и ЛДП-а због реаговања на изјаву Халиловића, Дачић је рекао да влада није антисрпска, већ да је Влада Србије. Ако се то не свиђа лидеру СПО-а , нека изађе из владајуће коалиције, поручио је Дачић.

Драшковић, који је и бивши министар спољних послова, на Твитеру је поручио Дачићу да не скаче на сваку провокацију јер то урушава углед функције коју обавља и поручио му да се "не брука".

"Ја овде нисам да ћутим. Ако се некоме не свиђа нек тражи моју смену. Било би ме срамота да ово прође без моје реакције", рекао је Дачић.

Дачић је потврдио да међу настрадалим радницима на градилишту у Москви нема држављана Србије. Ту информацију је потврдило и предузеће "Путеви Ужице", рекао је Дачић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи