Кустурица: Референдум од великог значаја за Српску

Прослављени редитељ Емир Кустурица изјавио је да референдум о Дану Републике Српске није референдум о датуму, већ изјашњавање свих наших сународника и људи добре воље који се не боре само за тај дан него и за слободу односно очување наше културе.

"Прво је био покушај да се укине име и годишњица Републике Српске, па је тек онда уведено и питање постојања референдума. Да је редослед био обрнут, односно да је могао да буде обрнут, онда бисмо могли да говоримо о томе како је неумесно понашање председника Републике Српске. Овако, као што је и одбрана слободе у нашем народу увек на дневном реду, тако је и овај пут веома видљив процес којег Бакир Изетбеговић обнавља и иде стазама свога оца", истакао је Кустурица.

Када је мир у БиХ био загарантован Кутиљеровим планом, подсетио је Кустурица, Алија Изетбеговић је, по наговору америчког амбасадора Ворена Цимермана, одбио мировни споразум који је претходно прихватио.

"Тако и сада. Све што постоји у арсеналу Бакира Изетбеговића покренуто је да би се нарушио мир у БиХ", оценио је Кустурица и додао:

"Ми смо хтели да један од симбола тог мира буде Андрићград, а ја сам схватио да они не желе мир. Вишеград јесте био муслимански већински град, али су га населили Коњичани који су морали да оду из Коњица после 'Дејтона' и још пре 'Дејтона', па се ја питам: Да ли је могуће да је реч о апсолутној доминацији и уништењу њима супротстављене културе?"

Он је навео да је био мишљења да ће Андрићград бити град мира, те да је с том намером и направљен, али је тајна у томе, каже, што они неће мир.

"Начин на који се кренуло на Републику Српску сугерише да њима заправо не треба мир, а ми, будале, хоћемо да направимо споменике миру или помирењу као што је била намера са Андрићградом", нагласио је прослављени редитељ, пренеле су бањалучке Независне позивајући се на Срну.

И зато, поручио је Кустурица, што се тиче референдума: ако пропустимо на једном, дочекаће нас на другом, и стога је веома важно да сви изађемо на референдум.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво