Кустурица: Референдум од великог значаја за Српску

Прослављени редитељ Емир Кустурица изјавио је да референдум о Дану Републике Српске није референдум о датуму, већ изјашњавање свих наших сународника и људи добре воље који се не боре само за тај дан него и за слободу односно очување наше културе.

"Прво је био покушај да се укине име и годишњица Републике Српске, па је тек онда уведено и питање постојања референдума. Да је редослед био обрнут, односно да је могао да буде обрнут, онда бисмо могли да говоримо о томе како је неумесно понашање председника Републике Српске. Овако, као што је и одбрана слободе у нашем народу увек на дневном реду, тако је и овај пут веома видљив процес којег Бакир Изетбеговић обнавља и иде стазама свога оца", истакао је Кустурица.

Када је мир у БиХ био загарантован Кутиљеровим планом, подсетио је Кустурица, Алија Изетбеговић је, по наговору америчког амбасадора Ворена Цимермана, одбио мировни споразум који је претходно прихватио.

"Тако и сада. Све што постоји у арсеналу Бакира Изетбеговића покренуто је да би се нарушио мир у БиХ", оценио је Кустурица и додао:

"Ми смо хтели да један од симбола тог мира буде Андрићград, а ја сам схватио да они не желе мир. Вишеград јесте био муслимански већински град, али су га населили Коњичани који су морали да оду из Коњица после 'Дејтона' и још пре 'Дејтона', па се ја питам: Да ли је могуће да је реч о апсолутној доминацији и уништењу њима супротстављене културе?"

Он је навео да је био мишљења да ће Андрићград бити град мира, те да је с том намером и направљен, али је тајна у томе, каже, што они неће мир.

"Начин на који се кренуло на Републику Српску сугерише да њима заправо не треба мир, а ми, будале, хоћемо да направимо споменике миру или помирењу као што је била намера са Андрићградом", нагласио је прослављени редитељ, пренеле су бањалучке Независне позивајући се на Срну.

И зато, поручио је Кустурица, што се тиче референдума: ако пропустимо на једном, дочекаће нас на другом, и стога је веома важно да сви изађемо на референдум.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(четвртак, 22. сеп 2016, 23:44) - anonymous [нерегистровани]

Prava rijec.....

Veliko postovanje Gospodinu Kusturici i velika podrska Republici Srpskoj. Zajednicki zivot tri naroda i tri vjere u srcu Balkana je jednostavno nemoguc. Da bi se izbjegle nove tragedije, podjela je neophodna i zasto onda gubiti vrijeme.

(четвртак, 22. сеп 2016, 20:15) - anonymous [нерегистровани]

kapa dole

Kusturica forever!!!

(четвртак, 22. сеп 2016, 18:56) - anonymous [нерегистровани]

Procitati...

Ovaj covjek govori sve tacno i logicno, kao i uvijek. Procitala sam sa paznjom ovaj intervju,koji je iskren i istinit.
Sve je tako, Kusturica je pametan covjek, jasan i otvoran !
I veliki rodoljub!

(четвртак, 22. сеп 2016, 18:45) - MS [нерегистровани]

Mir, i mi smo za mir

Sve se slazem sa prof.Kusturicom.Namjerno sam napiso prof. ,on je vise od toga.Mi kao narod MORAMO pratiti i osluskivati sta nam govore intelektualci kao Kusturica,jer bolje vidi i osjeca nego mi obicni ljudi.
Treba izaci mirno i dostojanstveno na referendum.

(четвртак, 22. сеп 2016, 18:42) - anonymous [нерегистровани]

Jedan od retkih Srba danas koji zasluzuje postovanje, poverenje.....

....i iskreno - svaka rec mu zlata - vredi! Bog mu dao zdravlje i srecu, i njemu, i onoga koji reketom pronosi slavu Srbije sirom sveta, ali i onome koji je 12 godina, pokusavao na sve nacine da ubedi svet, da su Srbi civilizovan, i narod koji zasluzuje - respekt!

(четвртак, 22. сеп 2016, 18:26) - Radovan [нерегистровани]

Cuje s

glas Srpski i sve dok ga Gospod cuje cemu se suprostavlja glas jada

(четвртак, 22. сеп 2016, 18:16) - anonymous [нерегистровани]

Kosturica

Bravo genije. Za pametne ljude sve je normalno , Za nepismene samo je rat i profiterstvo u glavi.