Вучић: Нема политичке цене коју не бисмо платили за стабилност

Председник Владе Србије Александар Вучић одржао је предавање на Институту "Ист Вест" – где је, осим о регионалној стабилности, говорио и о мигрантској кризи. Поручио је да ће Србија сачувати мир у региону и да нема политичке цене коју није спремна да плати како би задржала стабилност.

Предавање српског премијера на Институту "Ист Вест" отворио је бивши амбасадор САД у Србији Камерон Мантер. Најављујући председника Владе, рекао је да је Србија сидро стабилности на Балкану. Због тога, али и постигнутих резултата које, како каже Вучић, нико не може да оспори, поносан је што је премијер Србије.

"Наследили смо државу са буџетским дефицитом од 6,6 посто, а данас смо у плусу, што је боље од неких европских земаља. Најбољи смо по привредном расту од земаља региона. У годинама које долазе имаћемо раст већи од три одсто и надам се да ћемо моћи и боље, можда чак и три и по одсто, што ће гарантовати прави напредак наше економије", рекао је премијер Александар Вучић.

Истакао је да су пред нама боља времена.

"Подићи ћемо плате у јавном сектору, а једини проблем са којим се данас суочавамо је нестабилност региона. За све нас је најбоље да задржимо мир и стабилност", рекао је Вучић.

Односе са Русијом и европски пут Србије премијер не види као баласирање, иако се често на тај начин оцењује политика коју српска Влада води. Србија се, понавља, налази на европском путу, а са Русијом жели да задржи традиционално добре односе.

"Успели смо да повећамо и робну размену са Русијом, али и са земљама региона много више. Веома смо унапредили и односе са САД, а надам се да ће у будућности бити још боље. Стабилизовали смо нашу позицију у свету, али има још много зидова које треба да срушимо, због предрасуда и наше историје", навео је премијер.

Додао је да данас цела Европска унија није више тако стабилна и да је суочена са интерним проблемима, као и цео свет.

"Тешка су времена. Успели смо да дефинишемо нашу позицију на чврст начин, али регионална ситуација је нешто што ме веома брине. Али могу да обећам да ћемо сачувати мир у региону, и нема политичке цене коју нисмо спремни да платимо да бисмо задржали стабилност", поручио је премијер Србије.

"Без принципијелне политике не бисмо били ни на ЕУ путу"

Премијер Србије каже да Србија улаже велике напоре како би имала добре и фер односе са Сједињеним Америчким Државама и са Руском Федерацијом, истичући да је јасна и принципијелне политика Владе једини начин да Србија остане чак и на европском путу.

Вучић је рекао како последња истраживања показују да међу грађанима Србије 84 одсто њих сматра да је Русија број један држава с којом треба да сарађујемо, док за САД то исто сматра 5,5 одсто становништва.

"То је огромна разлика. Став Владе Србије је да морамо да имамо веома добре односе са обе државе и уложили смо велике напоре да у томе успемо и надамо се да ћемо успети да постанемо поуздан партнер за владу САД, као и за Русију, на другим пољима, јер ми не дајемо обећања која не можемо да испунимо", рекао је Вучић.

Додао је да је, приликом разговора са председником Русије Владимиром Путином и премијером те земље Дмитријем Медведевим, али и са потпредседником САД Џозефом Бајденом, увек јасно износио став Владе Србије да жели сарадњу са обе државе, и да је увек говорио исту причу и имао исти приступ.

"То је једини начин да не изгубимо чак ни европски пут Србије, јер да радимо другачије, не бисмо имали шансе да остане чврсто на европском путу, а то неки не разумеју", рекао је Вучић.

"Не подрžжавамо референдум у РС"

Премијер Вучић је рекао да је Србија против одржавања референдума у Републици Српској, али да подржава територијални интегритет РС унутар БиХ.

Гостујући на Институту "Ист Вест" рекао је да је било веома тешко јавно изнети такав став, али да је наша Влада то ипак учинила.

"На церемонији отварања новог ауто-пута у Бањалуци то сам рекао групи од око 5.000 Срба и позвао их на смиривање ситуације. Истину говорећи, нисам чуо остале лидере са Балкана да кажу нешто слично томе", рекао је Вучић.

Додао је да нема никакав проблем да каже да Влада Србије није подржала одржавање референдума и да је то јасан став српске Владе, с којим се сагласио и председник Републике. Навео је да Србија подржава територијални интегритет Босне и Херцеговине, као и Републике Српске унутар БиХ, у складу са Дејтонским мировним споразумом.

"То је јасно становиште Србије које је веома лако разумети и сматрам да је то одговоран и озбиљан став", рекао је Вучић.

"Образовање и предузетнички дух највећи проблеми"

Премијер је такође изјавио да за одржив раст на дуже стазе највећи проблем представљају образовни систем и недостатак предузетничког духа.

Вучић је рекао да Србија мора да учини све како би се то променило и да због тога настоји да доведе људе из Швајцарске, Немачке и Аустрије да нас науче о свом систему дуалног образовања и како да се он примени у систему Србије.

"То неће бити нимало лако, и оно што можемо да урадимо јесте да радимо више и учимо више", истакао је Вучић.

Премијер је додао да је у ИТ сектору у Србији запослено око 19.000 стручњака, иако су потребе много веће.

"Немамо капацитете да подучимо нашу децу и то је највећи задатак новог министра образовања. Надам се да ће моћи да промени тренутну ситуацију много брже него што смо то чинили у прошлости, јер немамо времена. Да будем потпуно искрен, каснимо", закључио је Вучић.

"Мигранти не знају шта ће са собом, а ни ми с њима"

Премијер је рекао и да се наша земља суочава са највећим проблемима откако су мигранти почели да долазе у Европу, истичући да мигрантска криза још није ни почела, нити да је оптимиста у вези са тим да ће Европска унија наћи решење.

"Од почетка кризе суочавамо се са највећим проблемима, јер имамо 7.000 људи у Србији који не напуштају нашу земљу, не знају где да иду, не знају шта ће са собом; не знамо ни ми шта да радимо с њима, јер не желе да остану у нашој земљи", рекао је Вучић на Институту "Ист Вест" у Њујорку.

Како је истакао, 83 одсто миграната у Србији долази из Авганистана, од чега је 99 одсто мушкараца, без породица, жена, деце и родитеља.

Додајући да се министар унутрашњих послова нашалио по његовом доласку у Њујорк, рекавши да је Србија већ подигла километар зида, Вучић је поновио да наша земља не жели зидове и ограде јер нас то, како је рекао, неће заштити.

"То неће заштитити наше границе нити земљу, али не можемо да постанемо паркинг за Авганистанце", рекао је Вучић.

Нагласио је да Србија веома добро третира мигранте, да показује солидарност и своје хумано лице, и подсетио да је наша земља раније пристала и на систем квота за стални пријем избеглица.

"Али проблем је што ти људи не желе да остану нити је ико унутар Европе пристао на систем квота", нагласио је Вучић.

Премијер је додао и да би у суботу, у Бечу, требало да се одржи састанак чија ће тема бити налажење решења за мигрантску кризу, на којој ће, осим канцеларке Немачке Ангеле Меркел и председника Европске комисије Жана Клода Јункера, учествовати и представници земаља са балканске руте.

"Долазе да видимо да ли можемо да нађемо решење или не, да ли ЕУ може да заштити наше границе или не, али нисам уопште оптимиста, јер сам био присутан на неколико састанака у Бриселу", рекао је Вучић.

Како је објаснио, иако је канцеларка Немачке Ангела Меркел уложила своје време и била потпуно посвећена решавању избегличке кризе, то није уродило плодом због различитих становишта у државама чланицама ЕУ.

"Изгубили смо време, и остали без закључака и јасног решења за тај проблем. Постоје велике разлике између Вишеградске групе и Аустрије и Бугарске с једне стране и Немачке и земаља Бенелукса с друге. То су потпуно различити приступи", закључио је Вучић.

О значају односа Срба и Албанаца

Говорећи на Институту "Ист Вест", Вучић је рекао да је однос Срба и Албанаца кичма стабилности у будућности и додао да тај однос није највећи извор нестабилности, нити ће то бити у будућности.

Додао је да постоје различита мишљења у вези с тим и оценио да људи неретко потцењују чињеницу да представници Срба и Албанаца често разговарају.

"Када разговарате с неким, увек ћете моћи да решите проблем, и то је веома важно. Неки људи увек очекују неке споразуме, али важно је и да људи разговарају", рекао је Вучић.

Српска и албанска страна су предвидиве, примећује Вучић, и додаје да и Срби и Албанци знају шта могу да очекују једни од других, што је, сматра, добро.

"Зато и кажем да то више неће бити највећи извор нестабилности у региону и надам се да ћемо моћи много више да урадимо у будућности. Зато сам и позвао (албанског премијера) Едија Раму у Ниш", рекао је Вучић.

Премијер Србије је констатовао да Рами неће бити лако да дође у Ниш, јер у њему живи много Срба који су дошли са Косова, али каже да је та посета веома важна јер је однос Срба и Албанаца кичма стабилности у будућности.

"Људи то не схватају, мисле да сам луд када то кажем. Чуо сам блиске пријатеље који питају зашто разговарам са Албанцима. Они их не виде, нису на радару нашег народа. Увек смо на уму имали Хрвате или Босанце, док смо Албанце видели као веома далеке, а људи припадају истом региону", рекао је Вучић, поручивши да му није тешко да уложи много напора за боље односе с Рамом.

Кад је реч о односима с Приштином, додао је да је спреман да учини све што је потребно како би се омогућио слободан пролаз добара, капитала и људи између Београда и Приштине.

"Суштина је да желимо да они троше новац на нашим бензинским пумпама, да имамо више наше робе у Приштини, Пећи и Призрену, а они да лакше дођу до Беча, Прага и осталих градова Централне и Западне Европе, пролазећи кроз Србију, а не да користе путеве кроз Црну Гору и Хрватску, што је дупло дуже. Боље је за нас да троше новац у централној Србији него у другим земљама", рекао је Вучић.

"Сад стварно мора да се уради нешто за регион"

Вучић је поручио да мора нешто да се учини за стабилност у региону, након што 20 година нико ништа није чинио на том плану.

У супротном, суочићемо се с бројним проблемима, додао је премијер.

Навео је да је ситуација у региону постајала све гора, а да нико ништа није чинио, мада су, приметио је, све време силни људи добијали велике награде за "важан допринос регионалној стабилности и миру".

"А сада неко стварно мора да уради нешто, јер ћемо се у супротном сусрести са бројним проблемима. И веома се плашим тога", рекао је Вучић, поручивши да је његов посао да сачува Србију од тих проблема.

"Урадићу најбоље што могу да то и учиним, а то значи апсолутно све, да бих био успешан у томе", поручио је Вучић.

Премијер је подсетио да је, када је говорио о економским резултатима Србије, то чинио са страшћу и са надом у будућност и да жели да на неки начин избегне да се Србија меша у регионалне проблеме.

"Има много људи који верују у бољу будућност Србије, али све то може бити уништено ако нестабилност, на било који начин, угрози наш регион, и зато сам инсистирао на очувању мира, смирености и стабилности", рекао је Вучић.

Премијер Србије је оценио да су емоције људи на овом простору горе него икада.

"Ако ме питате о осећањима људи, осећањима људи у Босни, на пример, горе су него што су биле пре 21 годину", рекао је Вучић.

Додао је да има много лажи о европској будућности те земље.

"Имате три стране – једну ако питате искрено, рећи ће вам 'ОК, ми бисмо волели да се Република Српска укине, и то је то', ако питате другу рећи ће вам 'Ми бисмо волели да изађемо из Босне', ако питате трећу рећи ће вам 'Ми не маримо ни за шта друго осим за наш део, ми већ имамо двојно држављанство, ЕУ пасоше, и зашто би нам требало ЕУ чланство и за Босну'", рекао је Вучић.

Како је приметио, то је истина, а истовремено се сви претварају да је "иза свега нешто филозофско".

Премијер је претходно имао билатералне састанке са црногорским премијером Милом Ђукановићем, премијером Маурицијуса и високом представницом Европске уније Федериком Могерини. Теме разговора биле су европски пут, економска и политичка ситуација у Србији, али и односи у региону.

Вучић је оценио да је ситуација у региону сложена и да представља озбиљан проблем за убрзани економски развој, и позвао ЕУ да одлучно подржи пут европских интеграција Србије и земаља региона Западног Балкана. Федерика Могерини је поручила да на такву подршку Србија може да рачуна.

Број коментара 66

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво