Вучић: Очуваћемо мир, Република Српска неће нестати

Изражавајући забринутост због изјава и претњи миру некадашњег ратног команданта БиХ Сефера Халиловића, премијер поручује да грађани могу да буду мирни и да Република Српска неће нестати. Вучић је најавио да ће ускоро разговарати са Бакиром Изетбеговићем.

"Ми ћемо очувати мир, поштујемо интегритет БиХ, али могу да кажем да РС неће нестати. Моја порука је, чини ми се, веома јасна и врло снажна, а и у складу је са Дејтонским мировним споразумом", рекао је Вучић новинарима.

Српски премијер је раније данас рекао да је забринут након што је генерал и некадашњи начелник ратног штаба Армије БиХ Сефер Халиловић запретио нестајањем Републике Српске ако референдум у РС буде спроведен, јавља специјални извештач РТС-а из Њујорка.

Вучић, који борави у вишедневној посети САД, рекао је, после састанка у УН, да грађани могу да буду мирни и да Република Српска неће нестати било да се референдум одржи или не.

Премијер Србије је нагласио да изјаве попут Халиловићеве не доприносе смиривању тензија. Истиче да он такве изјаве није давао, нити ће их давати. Поруке које доводе до тензија, с било које стране да долазе, из БиХ или из Србије, јесу, каже, лоше и непотребне. "Нама треба мир по сваку цену", рекао је Вучић.

Истакао је да ће Србија дати све од себе да сачува и одбрани мир и пуну стабилност Западног Балкана, што је, навео је, од највећег интереса за Србију.

Навео је да му је у Њујорку неко од саговорника рекао да би требало да буде најнасмејанији у сали, с обзиром на резултате на "неким локалним изборима", а да он није таквог расположења.

"Бираћу речи, али велики Антон Павлович Чехов је говорио да кад имате пушку окачену на зид у првом чину, увек у трећем чину она опали. Ми сада у овом другом чину морамо да урадимо све да сваку пушку склонимо из представе", рекао је Вучић.

Навео је да ће ускоро разговарати са Бакиром Изетбеговићем, истичући да је важно да сви заједно раде на смиривању тензија, а не на распламсавању ватре, јер би све друго било неодговорно.

"Такве изјаве нису добре и свакако су веома неодговорне и треба презати од људи који лако каче пушку о раме, то никада није добро. Друго је то што ја не волим да се бусам у јуначка прса и да било коме претимо и да било ко размишља о рату", рекао је Вучић.

Рекао је и да је његова обавеза да уложи све напоре да се сачува мир у региону, истичући да је њему страно да прети било коме и да му је важан економски напредак.

"Не волим да било ко размишља о рату и мени је данас важно да вам се похвалим да мислим да смо завршили посао око извоза говедине и млека у БиХ, то је оно што је за нас битно", навео је Вучић и подсетио да Србија има суфицит у трговинској размени са свим земљама Западног Балкана, што је, како каже, нешто на чему треба да градимо своју будућност.

"Изузетно важна посета за Србију"

Вучић је рекао да није искључен прекид посете САД, као и да ће одлуку о томе донети након разговора са својим тимом и шефом дипломатије Ивицом Дачићем. Додао је, међутим, да не би желео да до тога дође јер је то изузетно важна посета за Србију.

"Било би важно, чини ми се, да овде останем јер смо више контаката остварили данас у само два или три сата проведена у Генералној скупштини УН. Мислим да је то важно за Србију, али надам се да неће доћи до погоршања ситуације, јер уколико би дошло до погоршања ситуације, моја обавеза је да увек будем са својим народом и са грађанима Србије", истакао је Вучић.

Истакао је да би било добро кад би могао да остане у САД, јер предстоје важни састанци са америчким и европским званичницима, као и обраћање пред ГС УН.

"Не мислим да је најсрећније решење да такве прилике пропустимо, али, како да вам кажем, ако буде било још неодговорних изјава и покушаја, онда...", рекао је Вучић.

На питање да ли га и колико љуте такве изјаве, Вучић је рекао да није сигуран да би његова љутња, огорченост или бес нешто променили, те да једино што му се чини да може да се уради јесте да "умиримо наш народ у РС и све грађане у Србији".

"Молим наше грађане да нигде ни на који начин не покажу љутњу и бес према Бошњацима који живе у Србији, јер то држава Србија неће толерисати ниједног тренутка и ни на који начин", поручио је Вучић.

Како је закључио, и кад постоје различите неодговорне одлуке и изјаве, "наш је посао да те неодговорне изјаве превазиђемо одговорним изјавама и то је наша обавеза да се на такав начин понашамо у будућности".

Вучић је рекао и да се током заседања ГС УН састао са бројним званичницима, премијерима држава, те да ће имати одвојени састанак и са председником Владе Црне Горе Милом Ђукановићем.

"Верујем да ћемо многе проблеме који постоје у нашем региону на које можемо да укажемо нашим пријатељима из света лакше решити и у доброј вери, речима и миром, него нечим што би могло да значи распаљивање ватре или распламсавање ватре за новим сукобима на простору бивше Југославије", рекао је Вучић и додао да ће се вечерас састати са министром спољних послова Велике Британије Борисом Џонсоном.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво