Вучић: Србија побеђује у областима где јој је дозвољено да се такмичи

Премијер Александар Вучић рекао је за РТС да је стабилност од суштинског значаја за Србију и да "семафори показују добре економске резултате". Поручио је да ће уложити велике напоре да се побољшају односи с Хрватском и истакао да се Србија понаша одговорно у вези с референдумом у РС. Србија сама води своју политику, рекао је Вучић и навео да ниједан амбасадор неће управљати политиком Србије.

Александар Вучић је, гостујући на РТС-у, навео да је захвалан грађанима Беле Паланке на подршци на локалним изборима у том граду и најавио је да ће посетити Белу Паланку. Говорећи о резултатима избора у Берлину, где је странка Ангеле Меркел остварила лош резултат, Вучић је рекао да се плаши да није далеко крај Европе какву данас знамо.

Овде можете погледати/преузети емисију Око интервју: Александар Вучић

"Сви смо имали једну адресу и некога ко је могао да нас позове кад је постојао проблем. Ко ће нас сутра позвати, и нас, и Хрвате, и многе друге? Најлакше је критиковати Ангелу Меркел, нећу у томе да учествујем јер је она, између осталог, спасила и грађане Србије од сукоба, немира и свега другог, када су нам уводили санкције ни због чега. Да није било Ангеле Меркел, плашим се како би се то завршило. То није питање лојалности, већ питање рација", рекао је Вучић.

Навео је да је Ангела Меркел много уложила и у Немачку и у Европу.

Говорећи о геј паради, Вучић је рекао да није присталица "тог шетања", али да је била обавеза државе да гарантује безбедност и сигурност.

"Присуством званичника Владе и Града показали смо да предузимамо одговорност и сигурност и то је наш посао. Да сам имао времена, ишао бих на свадбу сина Братислава Гашића, који је окупио више гостију, и пре бих отишао на било какво породично славље", рекао је Вучић.

Премијер је истакао да је то његова приватна ствар, али да му је посао као председника Владе да обезбеди сигурност свима.

"И то сам и урадио", рекао је Вучић.

Коментаришући изјаву генерала НАТО-а Петра Павела да је Балкан и даље потенцијални извор ратних сукоба, премијер је рекао да је разочаран таквом изјавом, додајући да није његово да узвраћа.

"Не би требало да нам прете јер ми никоме нисмо претили. Ја желим да што пре разговарам са шефом НАТО-а Јенсом Столтенбергом и мислим да је то лековито јер не желимо туче и сукобе. Не брините, грађани Србије, спреман сам да одговорим на правом месту. Грађани не треба да се брину јер имају одговорно и озбиљно руководство, које размишља о будућности", нагласио је Вучић.

Рекао је да Србија не може да се мери са НАТО-ом, али је додао да Србија није и неће бити слаба као некада. 

Одговарајући на питање да ли ће бити тешко у односима са Хрватском ако на чело тамошње владе дође Андреј Пленковић из ХДЗ-а, премијер Вучић је рекао да ће Србија уложити велике напоре да би се поправили ти односи.

"Нисам велики оптимиста јер су Срби главна тема у Хрватској. Лакше је било односити победе на дипломатском тлу раније, док је био Милановић, сада ће бити теже. Познајем Пленковића, имали смо пристојан дуел када је долазио у Београд у оквиру делегације Европског парламента", указао је премијер.

Истакао је да ће Београд настојати да поправи односе са Загребом, али да ће умети да штити државне и националне интересе.

"Претња није наш циљ и интерес. Желимо већу размену. Имали смо размену од 460 милиона евра пре осам година, а сад је скоро милијарду, гледаћемо да ту размену развијамо и то је обострани интерес. Први пут Србија није у подређеном положају. Наставићемо да се боримо и да развијамо нашу привреду", рекао је Вучић.

На питање како коментарише писање хрватских медија да Хрватска спрема озбиљан одговор на најављену заједничку војну вежбу Србије, Руске Федерације и Белорусије, Вучић је одговорио да Србија није имала никакав одговор када је Хрватска куповала оружје.

"Ми нисмо имали никакав одговор када су набављали 'патрије', панцер-хаубице и 'хелфајер' ракете. На то смо ћутали, нисмо рекли ниједну реч. Нисмо купили ништа, имамо мало новца и гледамо да развијамо своју војну индустрију, што радимо успешно", рекао је Вучић.

Додао је и да српска војска има много више заједничких вежби са државама НАТО-а, у оквиру програма Партнерство за мир, него са Руском Федерацијом.

Одговорно понашање у вези са референдумом у РС

Говорећи о референдуму у РС, Вучић је рекао да се Србија понаша рационално, одмерено и озбиљно.

"За нас је стабилност од суштинског значаја, онај ко проба да распакује Дејтонски споразум, тај прави велики проблем свима. “Плашим се свега и свачега ако то неко буде покушао", рекао је Вучић.

Србија има своје обавезе, додао је Вучић, али и нагласио да Срби живе и западно од Дрине и да Србија треба да уради све што може да се тензије спусте и смање.

Како је рекао, Србији не пада на памет да се меша у референдум и да мисли да је то рационалан став свих грађана.

То је, казао је, рационално и, када је то у питању, јединствени су и председник Србије и Влада Србије.

Упитан како "чита" посету председника РС Милорада Додика Москви непосредно уочи референдума, Вучић је рекао да мисли да је та посета одавно договорена, али и да не жели у то да се меша.

И он је, подсетио је, имао седам-осам сусрета са руским председником Владимиром Путином.

Вучић је поновио да ниједан амбасадор у Србији неће водити политику наше земље.

"Србија води своју политику, поруке прима од свих а одлуке доноси Србија. Ниједан амбасадор неће управљати политиком Србије, то је разлог зашто би многи волели слабији СНС и Александра Вучића", рекао је премијер.

Додао је да је Србија стабилна и да почиње да побеђује у свему у чему јој је дозвољено да се такмичи.

"Србија је суверена и независна земља, наш стратешки циљ је да Србија буде на европском путу, желимо најбоље могуће односе с Русијом. Једина смо земља која није уводила санкције Русији", рекао је Вучић.

Истакао је да Србија жели најбоље могуће односе с Кином, да не би имала толики раст да Кинези нису узели Железару. Захвалио је кинеској влади на томе.

Навео је да је, када му је кинески амбасадор говорио о идејама, помислио да је реч о скривеној камери, али да се уверио да је реч о озбиљним идејама.

Најавио је да ће у року од 45 дана бити отворена деоница пута Љиг–Чачак у дужини од 41 километар и да је проблем градња пута Пожега–Бољаре јер ту има мали број аутомобила и становника.

Додаје да су Кинези озбиљни људи и да они посматрају ствари дугорочно.

"Пустите оне који доносе потезе који се свима свиђају, то може свако да уради. Кинези размишљају дугорочно. Код нас је бизнис ако за месец дана може да се заради, а код њих шта ће за 50 и 100 година бити. Они ће челик одавде моћи да извозе. Гледају да набављају сировине из Кине, смањиће трошкове", рекао је Вучић.

Мека моћ Русије и Запада не мења стратегију Србије

Упитан како коментарише изјаву шефа Делегације ЕУ у Србији Мајкла Давенпорта да је у Србији видљива руска "мека моћ", Вучић је рекао да тога сигурно има, као што има и меке моћи западних земаља кроз финансирање бројних невладиних организација.

"Када су говорили неистину око 'Западне Тамнаве', секирао сам се, говорио сам да је то било транспарентно, али сада више не одговарам на то. То је начин притиска на нашу земљу и с тим морате научити да живите. То сви раде", рекао је Вучић.

Како је рекао, једни примећују руску меку моћ, а не примећују своју, док други примећују меку моћ Запада, а не своју.

"Сви су заинтересовани за ово подручје, а ми смо заинтересовани да сачувамо своју земљу. Ми смо независни и суверени", рекао је Вучић.

Како је додао, Русија свакако има мање организација под својом контролом и много мањи невладин сектор него што то имају западне земље, али да то нема везе с тим на ком ће путу Србија бити.

Подвукао је да те организације добијају новац да би утицале на смањење популарности Владе и изазивале одређену дестабилизацију, најављујући покушаје дестабилизације у време председничких избора "јер малом броју земаља одговара чврста, јака и стабилна Србија".

"Биће тих покушаја дестабилизације, и опет неће успети. Али то неће променити наш стратешки пут и одлуку куда идемо", рекао је Вучић.

Упитан да ли може да се очекује да неко наредно преговарачко поглавље за чланство Србије у ЕУ буде стопирано због руске меке моћи, Вучић је рекао да наредна поглавља неће бити отворена јер Запад није задовољан преговорима са Приштином.

"Зар мислите да су неке земље ЕУ баш у свему испред Србије? Неко нам прича о људским правима и слободама, а њихови премијери кажу за нашу земљу да је шака јада. Ако причате о медијима, имате земље у ЕУ са десет пута мање транспарентности и слободе него код нас", рекао је Вучић.

Сви бројеви нам расту 

Говорећи о економским резултатима, премијер је рекао да је незапосленост спуштена са 26 одсто на 16,5 одсто.

"Наше је да спуштамо на ниво европског просека, на 12 одсто, а већ смо бољи од Шпаније и Грчке. Зато развијамо ИТ сектор, мораћемо да радимо и да имамо више 'Континентала, 'Сименса', 'Боша'. Имате другачије карте Србије кад је ту 'Бош', кад имате 'Континентал', који размишља о ширењу својих капацитета, то такође мења ствари", рекао је Вучић и додао да Србија ради добро са свима.

Одговарајући на питање да ли Србији после периода раста прети пад стандарда, Вучић је рекао да "делимично и постоји тај извоз опасности".

"Тражимо нове велике пројекте где можете да потрошите паре. Када сам говорио о три одсто раста, то је нешто више од милијарду и сто милиона евра новостворене вредности у Србији, што можемо да трошимо на раст, увећане плате и пензије", нагласио је Вучић.

Циљ Србије је да има просечан раст већи од три одсто, каже Вучић и додаје да ће тај раст следеће године бити четири одсто.

"Скепса је увек ту, у Србији, мржња према свима који нешто направе. Али када погледате резултате, то је оно што се види на семофору. Ти резултати су изванредни", указао је Вучић.

Како је рекао, Србији су потребна мала и средња предузећа.

"Сви нам бројеви расту. Не могу плате да се увећају ако економија не напредује. Повећали смо минималну зараду за 7,43 одсто, то значи да ће плате реално порасти за осам одсто. Професорима, здравству, полицији, војсци повећаћемо плату и то значајно", указао је премијер.

Сад, како је навео, радимо на изворима раста и, рецимо, први пут смо сада у Француској озбиљно разговарали о метроу, раније су то биле приче за ТВ, а сада је то на нивоу – тражимо пројекте на које се могу потрошити паре.

Објаснио је да је Србија у последњих осам месеци оборила дугове за око 610 милиона евра.

"На дан 15. септембар дуг је 70 одсто БДП-а. Имамо суфицит и на данашњи дан је 35 милијарди. Успели смо да направимо највећи раст, имамо 2,9 одсто раста у првих шест месеци. Већи нам је извоз него увоз", рекао је премијер.

Додао је да први пут у својој историји Србија има суфицит, од распада бивше Југославије, не рачунајући Словенију, са свим земљама бивше Југославије.

"Први пут имамо суфицит у нашој трговинској размени са Хрватском и то на продаји бакра, али богами и купаћих костима и готових производа", рекао је Вучић. 

"Ми растемо и напредујемо. Следеће године ће просечна плата пре краја године бити 450 евра", нагласио је премијер и рекао да све инвеститоре позива да дођу у Србију.

"Бијемо се за сваког инвеститора", нагласио је премијер. 

Србија није за зидове, али неће бити ни паркинг за избеглице

Премијер је рекао да су министри Небојша Стефановић и Александар Вулин, као и неки људи које веома поштује, за подизање зидова.

"И само сам ја против, јер нећу да подижемо зидове. Али Србија неће бити ни паркинг за избеглице", изјавио је Вучић.

Додао је да се у Србији налази 6.500 миграната, и то су углавном Авганистанци, чак 81 одсто.

"Веома су агресивни ти момци, праве проблеме, највише у Београду. Први пут их хватамо у пљачки, све учесталије. То не значи да ћемо спроводити репресивне мере према њима, али то значи опрез. И ми ћемо знати да сачувамо нашу земљу, јер се њихов број повећава", рекао је Вучић.

Додао је да Србија не може да прими више миграната јер они који се у њој налазе не настављају даље ка Европској унији.

"Наћи ћемо најцелисходније решење", рекао је Вучић.

Упитан шта је, осим моралне сатисфакције, донела одлука да Србија не подиже ограду на границама, Вучић је одговорио да је морална сатисфакција веома значајна, и упитао шта је лоше произашло из те одлуке.

"Шта нам се лоше догодило од трагичних предвиђања? Ништа. Да смо имали памети, и то себе кривим, па да смо део Сиријаца задржали, посебно добре занатлије са породицом и децом. Било је и врхунских доктора, али све су их покупили Американци и Немци", рекао је Вучић.

Желео сам још две промене у Влади, али нисам имао снаге

Премијер је рекао да је приликом формирања нове владе желео још једну или две промене које, из различитих политичких разлога, није могао да спроведе у дело.

"Нисам имао довољно снаге. Неке ствари једноставно не можете да урадите, као што не могу да утичем да људи разумеју да је потребно да се приватизују Звезда и Партизан", рекао је Вучић.

На питање да ли је актуелна влада боља од прошле, Вучић је одговорио да у актуелну владу има бескрајно поверење и да, у професионалном смислу, много воли Ану Брнабић.

Рекао је да је министарка пољопривреде Снежана Богосављевић Бошковић била одлична, а да од новог министра Бранислава Недимовића очекује да буде још енергичнији и ефикаснији.

Премијер је додао и да је министар просвете Срђан Вербић имао важно место у нашем образовном систему, да је био добар, и да је смео да изађе пред професоре и наставнике да прими ударце на себе.

"Верујем да Шарчевић може да буде још бољи. Од Вербића сам чуо једну велику ствар, и алал му вера на томе. Када сам га питао шта мисли о Шарчевићу, он је рекао – најбоље решење. Знате колика је то реткост у политици и јавном животу?", рекао је Вучић.

Подршка Будимпешти за организацију ОИ

Србија ће подржати Будимпешту да буде домаћин Олимпијских игара 2024, јер ће то бити изванредна прилика за бизнис, како за Србију, тако и за регион, поручио је премијер.

Вучић је рекао да би била дивна вест када би Будимпешта добила организацију Олимпијских игара.

На питање да ли би Олимпијске игре могле да буду у Будимпешти, а да Србија организује Светско првенство у кошарци 2023, Вучић је одговорио да ће Србија узети све што може и да ће то скупо платити.

"То сам рекао и људима из Фибе: Дајте Србији, платићемо авансно више него други, нема проблема", рекао је Вучић.

Како је истакао, хоћемо да доведемо што више људи у Србију, да се лепо проведу, да долазе што више.

"Србија је космополитска земља, Београд је права метропола. То хоћемо и то правимо", рекао је Вучић.

Број коментара 63

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво