Дачић: Капитални значај присуства на самиту Несврстаних

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да је задовољан разговорима на самиту Покрета несврстаних са својим колегама, министрима спољних послова о актуелним темама, билатералним односима, али и ономе што Србију највише "боли", Косову и Метохији.

"На свим састанцима сам као приоритет истицао наше билатералне односе и потребу наше сарадње, развоја пријатељства и интересовао се за став по питању Косова и Метохије - што то за нас представља витални, државни, национални интерес", рекао је Дачић на затварању министарског дела окупљања Покрета несврстаних.

Дачић је подсетио да несврстани окупљају 120 земаља чланица и 17 посматрача, као и да се од укупно 86 држава, које нису признале једнострано проглашену независност Косова, 61 налази међу чланицама Несврстаних.

"Веома је важно наше присуство овде зато што Венецуела, као домаћин није признала Косово и самим тим није ни било дозвољено косовским властима да пошаљу своју делегацију", истакао је министар.

Он је додао да је у протеклим годинама то готово редовно био случај - да Србија није била присутна, а да су преставници Приштине били присутни и лобирали, што је, како је навео, недавно био случај у Гвајани када су лобирали код карипских земаља.

Српски министар се током окупљања састао са својим колегама из Венецуеле, Ирана, Палестине, Еквадора, Азербејџана, Бурундија и Камеруна.

Министар је рекао да је врло задовољан разговорима и резултатима тих разговора чиме је завршен министарски ниво окупљања, који је имао за циљ припрему за долазак председника и шефова влада који настављају разговоре наредна два дана.

Посебан утисак на министра Дачића је оставило обраћање званичника у којима је свако друго или треће обраћање почињало са подсећањем на прву конференцију Несврстаних.

"Било је лепо ових дана слушати о првој конференцији Покрета несврстаних која је била одржана у Београду. На видео зиду у сали где се одржава конференција, налази се, између осталих и слика Јосипа Броза Тита, тадашњег поредседника Југославије и оснивача Покрета несврстаних земаља" рекао је Дачић.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(недеља, 18. сеп 2016, 18:49) - R,Zivkovic,Rot-dam [нерегистровани]

e moj

@anonimusu; vidi se da nemas pojma ni sta su nesvrstane ni cemu su sluzile u svoje vreme.Kazes da su sluzile americi za porobljavanje malih drzava! Alal vera na poznavanju istorije nesvrstanih.Naprotiv Americi i ostalim imperijalistickim zemljama nesvrstane su bile trn u oku istima, jer su im izbile iz saka velike kolonijalna bogastva koja se koristili bas od nesvrstanih. Jugoslavija, Indonezija, indija,Egipat, Gana, Kipar Makarijos su bile organizatori nesvrstanih,gde je 1961 godine u Beogradu bila odrzana konferencija nesvrstanig,Tito, Nehru, Naser, Bandanarike, Kvame Nehrumah-Gana,Sukarno indonezija.Nesvrstane su odigrale veliku ulogu u svetu tako zadajuci udarac klonijalnim silama koje su tlacile male zemlje i vukle njiova bogastva

(недеља, 18. сеп 2016, 18:15) - anonymous [нерегистровани]

Pokret "nesvrstanih"

Taj pokret niti je imao jedinstven glas, niti neki uticaj u svetu, pa čak ni minimum medjusobne solidarnosti, Služio je samo Amerikancima da odvrate jedan deo sirotinje od saradnje sa Sovjetskim Savezom. Kada je pao berlinski zid, nestala je i potreba za ovim pokretom, za koji niko nije ni čuo par decenija. Sada bi neko da povampiri tu mrtvu organizaciju, ne znam samo iz kojih razloga. Ako Srbija računa na "nesvsrtane" za svoju budućnost i razvoj, onda nam se zlo piše.