Министри о сто дана Владе

Божидар Ђелић: Већа издвајања за науку. Јасна Матић: Ускоро бржи и јефтинији интернет. Снежана Маловић: Реформа судске мреже.

Потпредседник Владе и министар за науку и технологију Божидар Ђелић је, представљајући резултате министарства у протеклих 100 дана, рекао да ће Србија бити конкурентна и имати европску будућност онолико колико улаже у знање, јер је "будућност науке и европска будућност Србије".

Стратегија за науку и технологију биће донета до јуна наредне године, најавио је Ђелић, и рекао да су током протеклих сто дана рада његовог министарства надокнађена кашњења у исплати зарада научника и изједначен материјални положај истраживача са њиховим колегама са Универзитета.

Ђелић је као важан корак навео и покретање преговора за учлањење Србије у ЦЕРН (Европску агенцију за нуклеарна истраживања) и набавку средстава за реализацију програма ВИНД, за изношење нуклеарног горива из Винче у Русију.

"Наша амбиција је да у наредном периоду изменимо законодавни оквир у области научно- технолошких делатности, изгласамо нови закон о Српској академији наука и уметности и усвојимо измене Закона о Матици српској", рекао је министар. 

Бржи и јефтинији интернет

Великопродајно тржиште је либерализовано, па се очекује појефтињење интернет услуга до 30 одсто, најавила је министарка за телекомуникације Јасна Матић.

Министарка је истакла да су током првих сто дана Владе усвојени правилници о коришћењу мрежа и о међународном повезивању, који ће омогућити интернет оператерима да се повежу са иностранством.

"До сада је међународно повезивање ишло преко Телекома, који је своју монополску позицију користио тако што је ниво цена био виши него у земљама у окружењу", рекла је Матићева.

Поједини оператери у Србији сада су технички спремни да се повежу са иностраним мрежама. 

"Очекујемо да ће интернет појефтинити између 25 и 30 одсто, али ћемо видети како ће тржиште то регулисати", рекла је министарка.

Матићева је навела да ће до краја године бити расписани тендери за увођење ЦДМА технологије и "вајмакса", који омогућавају увођење брже фиксне телефоније и интернета.

Потпуна либерализација тржишта фиксне телефоније планирана је за 2009. годину.

Министарство телекомуникација ради на Стратегији дигитализације телевизије, која ће бити спроведена до 2015. године у сарадњи са Министарством културе, Републичком агенцијом за телекомуникације и Републичком радиодифузном агенцијом.

 

Неопходна реформа правосуђа

Министарство правде Србије припремило је низ закона чије ће усвајање и примена довести до радикалне реформе правосуђа, реорганизације мреже и надлежности судова и адекватног броја судија, саопштила је министарка правде Снежана Маловић поводом сто дана рада њеног министарства.

Министарка је истакла да се спремају услови за суштинску реформу правосуђа и да ће се променити мрежа и надлежности судова да би грађани остваривали ефикаснију правду.

Нацртом закона о седиштима и подручјима судова и јавних тужилаштава предвиђено је да уместо садашњих 173 општинска суда, у Србији буду 34 основна суда који ће имати опште и посебне надлежности.

Планирано је да Београд има два општа суда, од којих би један преузео послове пет садашњих општинских судова, а други приградске општинске судове.

Циљ реорганизације је лакша прерасподела предмета, пошто поједини судови имају несразмеран прилив нових случајева.

Министарка је оценила да је реформа неопходна да би правосуђе постало независно, ефикасно, одговорно и транспарентно, наводећи да затечено стање показује да је у периоду од 2002. до 2007. године било 4.316 застарелих кривичних предмета и то за убиства, тешка убиства, силовање, дроге, насиље у породици и злоупотребу службеног положаја.

Маловићева је навела да је усвојен сет антикорупцијских закона чија ће примена поспешити борбу против организованог криминала и корупције, а да је у процедури сет закона који би требало да створе услове за реформу и који ће бити гарант самосталности и независности правосуђа.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи