Вучић: У Француској поштују политику Србије

Премијер Француске Мануел Валс поручио је да Француска подржава Србију на европском путу и жели да учествује у њеном економском напретку. Премијер Вучић је истакао да је важна улога Француске у региону Западног Балкана.

Мануел Валс је честитао премијеру Вучићу на, како је истакао, бриљантним резултатима постигнутим током последњих избора и нагласио да је то јасан мандат за спровођење политике за коју се српски премијер залагао и у свом последњем мандату.

Француски премијер је, како се наводи у саопштењу Владе Србије, рекао да је односе двеју земаља неопходно јачати, с посебним освртом на економску сарадњу.

"Француска подржава Србију на европском путу и жели да учествује у вашем економском напретку", истакао је Валс на састанку са Вучићем у Паризу.

Валс је премијеру Вучићу пренео жељу француског председника Франсоа Оланда да у што скорије време посети Србију, и истакао да би то био добар почетак нове етапе у развоју економске сарадње и привлачења што већег броја средњих предузећа да инвестирају у Србији.

Вучић и Валс су разговарали о билатералној сарадњи, евроинтеграцијама, ситуацији у региону Западног Балкана, безбедносној ситуацији у Европи и борби против тероризма.

Током сусрета, премијер Вучић је рекао да је Србији неопходан што већи број француских компанија и да је сада прави тренутак за остварење нове ере у развоју економских односа двеју земаља, о чему ће разговарати и са француским инвеститорима на састанку који је ће бити одржан у Београду у новембру ове године.

"Када смо се пре две године први пут срели, Србија није била економски јака. Сада јесте", закључио је Вучић и информисао француског колегу о економским реформама, које су у последње две године спроведене у Србији.

Српски премијер је указао да више није забринут за економски напредак Србије, већ да је његов највећи страх дестабилизација Балкана, те да је управо због тога веома важна улога Француске у региону Западног Балкана и њена подршка евроинтеграцијама Србије.

Премијер Вучић упутио је позив Оланду и Валсу да у што скорије време посете Србију.

Вучић: У Француској поштују политику Србије 

Премијер Србије је рекао да је Валс говорио о потреби лидерског приступа, не само бирократског какав је до сада био присутан. Наводи и да је билатерална сарадња добра, а да трговинска размена достиже свој максимум у овој години.

"Дочекани смо на изванредан начин, као искрени пријатељи. Нама и представници мањих земаља увек нешто замерају, о великима да не говорим, али овде их није било", рекао је Вучић новинарима у Паризу после састанка са Валсом.

Премијер је рекао да је са француским колегом разговарао о суштинским проблемима за све државе, те нагласио да у Француској поштују политику Србије и резултате у реформама.

"Срби воле Француску, Французи воле Србе, немамо проблема у тој врсти односа, мислим да они поштују политику Србије и резултате у реформама, то су показали и верујем да имамо добре шансе да изградимо још боље односе", рекао је Вучић.

Нагласио је да Србија жели да још већи број француских компанија послује код нас, нове инвестиције у аутомобилској индустрији, као и да раднике из ИТ сектора из других земаља пребацимо код нас.

"Ако заједно будемо деловали, односи Србије и Француске ће бити све бољи и то се види и по бројевима око трговинске размене и свега другог, јер, на крају, можете некога да волите или не, али све се види по резултату на семафору", рекао је Вучић.

Наводећи да Србија међу земљама са највећим растом у Европи, Вучић је рекао да ће тако бити и убудуће, те да ће се раст увећавати и порастом потрошење, јер ће се повећавати плате у јавном и приватном сектору.

"План да до краја мандата просечна плата буде 500 евра, моћи ћемо да завршимо крајем 2018. године. То су велики и добри резултати", навео је Вучић.

Премијер је, међутим, нагласио да је за напредак економије потребно да политичка ситуација буде стабилна, да нема проблема у региону и да се реши мигрантска криза, од које поново цела Европа има страх и муку.

Вучић је рекао и да је упутио позив премијеру Валсу и председнику Француске Фроансоа Оланду да дођу у Србију. "То ће дати нови подстрек за развој наших односа", рекао је Вучић.

"Србија изабрала пут мира"

Био сам озбиљан кад сам поменуо царинску унију на Балкану, јер мислим да је то добра идеја за све земље на том простору, поручио је Вучић новинарима.

"Знам да је та идеја изазвала много интересовања и пажње, али био сам озбиљан кад сам то предложио и то није први пут да сам о томе говорио. Знам да то многима не одговара, посебно због суфицита у трговини који има Србија, али они не разумеју да би тако и њима било боље", рекао је Вучић.

Одговарајући на питање новинара како коментарише чињеницу да Србија има боље односе с неким земљама Уније, него с појединим суседима, Вучић је рекао да не жели да се жали ни на кога, али је приметио и "да смо урадили добро кад нисмо одговорили на неке увреде из окружења".

"Изразио сам, међутим, забринутост због учесталих неспоразума и тензија, али сам уверен да можемо да их превазиђемо на миран и пристојан начин", поручио је премијер и поновио да је Србија изабрала пут мира, стабилности и економског просперитета.

Кад је реч о односима с Албанцима на Косову и Метохији, оценио је да се и ту ствари крећу напред, додао да је напретка било и током јучерашњих разговора у оквиру бриселског дијалога, истакавши да делегација Београда ни тим најновијим решењима није дозволила да се умање права Срба о којима је раније договорено.

Регион је, приметио је премијер, тема свуда, а у Француској свакако, јер, поновио је, Француска добро зна шта Србија значи на Балкану.

Вучић је раније данас говорио на пословној конференцији о Србији у асоцијацији "Бизнис Франс", на којој су учествовали представници око 80 француских команија, које је позвао да улажу у Србији.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво