Посланици критиковали омбудсмана на седници одбора с које је изостао

Чланови скупштинског Одбора за правосуђе из СНС-а и СРС-а оценили су да је заштитник грађана Саша Јанковић показао непоштовање посланика и парламента, јер није дошао на седницу на којој се разматра годишњи извештај о његовом раду.

Члан одбора из СНС-а Александар Мартиновић рекао је да је оно што је Јанковић написао у извештају све, само не извештај о раду омбудсмана, наводећи да је то "паушалан извештај личности која је политички експонирана", те да њега не занимају права грађана, већ лична промоција.

Мартиновић је оценио да је "скандалозно" то што Јанковић није дошао на седницу, наводећи да Јанковић већ годинама изиграва "мало коментатора, мало пророчицу у Делфима".

"Видим да је кренуо у интензивну председничку кампању", рекао је Мартиновић и поручио Јанковићу да најпре мора да добије подршку грађана да би победио на председничким изборима, те да функција председника не значи рад од два сата дневно, нити шетање кучића и твитовање.

"Наиме, јуче је у 11.47 Саша Јанковић, ваљда му је то радно време, са службеног рачунара упутио твит у којем коментарише изјаву Александра Вучића да у Србији постоје они који свима соле памет а раде два-три сата дневно, а у међувремену шетају кучиће, у 13.00 завршавају и иду на ручак и Јанковић се препознао у томе и то га је повредилио", рекао је Мартиновић.

И други чланови одбора из СНС критиковали су омбудсмана, наводећи да је његов извештај пун паушалних и тенденциозних тврдњи које "каљају углед државе и појединих функционера", те да је заштитник изашао из своје надлежности и да би хтео да буде и тужилаштво и Агенција за борбу против корупције, све инспекције и да све да контролише.

Критикама због недоласка на седницу Одбора придружили су се и чланови из СРС, који то такође виде као израз непоштовања скупштине, а због чега су и тражили да се седница одложи.

"Зато смо инсистирали да дође да га питамо да ли је он представник тог Скотовог (амбасадор САД) новог ДОС-а и да ли је његова улога да иде испред жуте патке у оквиру те групације", рекла је Вјерица Радета испред радикала.

Двери желе да Јанковић више не буде заштитник грађана.

"Не би смео никада да се бави политиком, ни за време свог мандата ни по завршетку мандата. Можда то делује као ограничење његових уставних или других права, али у супротном имамо озбиљну ситуацију да неко користи државне ресурсе да прави своју политичку каријеру", напомиње Бошко Обрадовић из Двери.

Председник Одбора Петар Петровић (Јединствена Србија) рекао да нема овлашћења да Сашу Јанковића "приведе" на седницу, те да он има право да га у одсуству мења заменик.

"Пустите кампање и шта ко пише на твитеру, треба да се бавимо оним што је на дневном реду", рекао је Петровић, наводећи да ће закључци о извештају омдбусмана ускоро бити на седници парламента, на коју ће Јанковић бити позван и да тада очекује његово присуство.

На почетку седнице Петровић је најавио да ће одбор, између осталог, разматрати и извештај поверенице за заштиту равноправности, као и извештај о спровођењу закона о приступу информацијама од јавног значаја. Петровић је додао да ће на некој од наредних седница бити формулисани закључци на основу тих извештаја, а који ће затим бити упућени парламенту на усвајање. 

Наводећи примере у којима је, како је рекао, омбудсмана "шиканирао" парламент, Душан Павловић из "Доста је било" поменуо је да су многе препоруке заштитника грађана усвојене, али да не постоје одговарајуће санкције за органе који не желе да их прихвате и да би зато у Закону о заштитнику грађана требало променити неке чланове, како би омдбусман добио могућност да санкционише.

Посланицу ЛДП-а Наташу Мићић, како је рекла, забрињава неодговоран однос Војнобезбедносне агенције, зато што од 11 препорука омбудсмана није одговорила ни на једну, што за њу представља пример неуважавања заштитника грађана.

Душан Петровић из посланичке групе ДС-а рекао је да даје пуну подршку независним телима, а кад је реч о председничким изборима, који су у расправи често помињани, сматра да тој теми треба говорити кад до њих дође

Годишњи извештај заштитника грађана члановима одбора представио је заменик омбудсмана Милош Јанковић.

"Ни једна власт до сада није била задовољна радом заштитника грађана. Дужност заштитника грађана је да указује на неправилност рада државне управе. У вези са опкладом да нећете гласати за извештај заштитника, само бих скренуо пажњу да се извештај не усваја", напоменуо је Јанковић. 

Седници су присуствовали повереник Родољуб Шабић и повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић.

Број коментара 43

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи