Рот посланицима: Покажите храброст за помирење

Државни министар за Европу Министарства спољних послова Немачке Михел Рот поручио је српским парламентарцима да покажу храброст за помирење са суседима и такве сигнале пошаљу и јавности у суседним земљама, јер је ситуација у региону осетљива и потребно ју је стабилизовати.

"Покажите храброст за помирење са суседима, ма колико то понекад било тешко. Пошаљите сигнале не само домаћој, већ и јавности у суседним земљама, јер је ситуација у региону осетљива и потребно ју је стабилизовати", рекао је министар Рот у разговору са члановима скупштинског Одбора за европске интеграције.

Он је посланицима пренео, у име владе и Бундестага, да ће Немачка и даље бити поуздан партнер Србији и да ће је подржати на путу ка ЕУ, али и да пут у ЕУ није могућ без парламента који је спреман да преузме што већу одговорност.

Како је наведено у саопштењу из Скупштине Србије, Рот је оценио да није важно само усвојити законе, већ обезбедити да они буду примењени у свакодневном животу.

Рот је поздравио укључивање невладиног и цивилног сектора у процес европских интеграција и позвао чланове Одбора на сарадњу у региону, а на саговорници су се, такође, сложили да парламентана дипломатија, регионална сарадња и сарадња са невладиним и цивилним сектором имају кључну улогу у процесу придруживања Србије ЕУ.

Председница Одбора Мариника Тепић захвалила је министру Роту на принципијелној подршци Немачке и Бундестага европским интеграцијама Србије и истакла захвалност и канцеларки Ангели Меркел за иницирање конференције за земље Западног Балкана, чиме је потврђена подршка политици проширења, без обзира на изазове са којима се ЕУ суочава.

"Дубоко свесни свих проблема са којима се суочава ЕУ, од мигрантске кризе, претње тероризма, до Брегзита, истичемо да, иако нисмо чланица ЕУ, активно и солидарно учествујемо у решавању ових проблема", поручила је она.

Тепић је истакла да Србија зна какав је озбиљан посао очекује отварањем првих преговарачких поглавља, посебно Поглавља 35, које је кључно за напредак у свим другим поглављима.

"Водећи рачуна о свему томе, желимо да као посланици искажемо јасну намеру да појачамо надзорну улогу парламента и овог одбора по свим овим питањима. После избора у скупштини имамо неколико посланичких група које се противе европским интеграцијама, али то је добар повод да се у парламенту одржава и води квалитетнија расправа", закључила је Тепић.

Она је истакла да ће Одбор интензивирати парламентарну дипломатију и сарадњу са парламентима земаља чланица ЕУ, знајући да се у процесу придруживања преговара са сваком од земаља чланица, а не институцијама, и најавила одржавање састанка са колегама из релевантних одбора земаља региона до краја ове године.

Председница Одбора упознала је министра Рота и са прописима којима се дефинисана улога скупштине и Одбора у процесу усвајања преговарачких позиција по поглављима и посебно истакла значај сарадње са Националним конвентом за ЕУ, који окупља преко 700 организација невладиног и цивилног сектора.

Чланица Одбора Душица Стојковић истакла је да је Немачка главни спољнотрговински партнер Србије и кључни партнер и иницијатор Берлинског процеса, који је поред Париског самита дао "ветар у леђа" европским интеграцијама Србије и посебно поздравила рад и подршку немачких фондација у земљи.

Чланица Одбора Наташа Вучковић истакла је да је за опозицију најважнији задатак парламентарна контрола рада владе и додала да је важна стална подршка за европске интеграције међу младима.

Вучковић се такође нада да ће Немачка подржати примену европских стандарда и владавину права у Србији.

Члан Одбора Звонимир Ђокић је навео да ће Србија у процесу придруживања усаглашавати своје ставове са стандардима ЕУ, да би на крају они били усаглашени и по питању спољне политике и безбедности, али водећи рачуна о виталним интересима земље.

Састанку са министром Ротом присуствовали су и Гордана Чомић, Жарко Мићин, Елвира Ковач, Александар Стевановић и Муамер Бачевац.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи