Писмо косовских Албанаца против Јеремића

Косовски конзулат у Њујорку проследио је, уочи данашњег петог круга гласања за новог генералног секретара Уједињених нација, свим земљама чланицама УН писмо Удружења породица несталих током рата на Косову, у којем се тражи да Вук Јеремић не буде изабран за наследника Бан Кимуна.

У писму, у које је Танјуг имао увид, наводи се да је Вук Јеремић "неподобан за ту позицију јер долази из земље која је починила злочине током рата на Косову и намерно онемогућила породицама несталих да разјасне судбину својих најближих".

Избор Јеремића би, како се оцењује, био увредљив за породице несталих и породице жртва, почевши од његових, како додају, "увредљивих акција" док је био председник Генералне скупштине УН против мајки из БиХ.

У писму такође стоји да је Јеремић, који је рођен и одрастао у Србији, био на бројним најважнијим функцијама у српској политици, па је по потписницима као такав "један од одговорних за геноцидне злочине током деведесетих у бившој Југославији".

Потписници дописа, координатор Савета удружења породица несталих Бајрам Ћеркинај, председница Удружења "Позив мајки" Нусрете Кумнова, председник Удружења за расветљавање судбине несталих Хаки Касуми и заменик председника Удружења "Глас родитеља" Хисен Хисени, наводе да је за место генералног секретара УН неопходна особа високих моралних и професионалних квалификација, а да Јеремић не може да води међународну заједницу у промовисању мира, безбедности и људских права.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво