Реформа правосуђа

Министарка правде Снежана Маловић најавила, гостујући у Дневнику РТС-а, реформу судске мреже, и увођење нових правосудних органа због веће ефикасности судства у Србији.

Према анализи Министарства правде утврђено је да је, због неефикасности судства, само код кривичних предмета, за 5 година,  застарело око 4.300 поступака и 517 извршења правоснажно изречених пресуда.

Министарка правде Снежана Маловић каже да је према европским стандардима пракса да се парнични поступци окончају за 2 године а кривични за годину дана, и да је због тога велики број преставки упућен Европском суду за људска права. 

Министартво правде, према њеним речима, већ покушава да спроведе суштинске реформе у организацији правосудних органа, судова и тужилаштва, а све у циљу повећања ефикасности судства.

Министарка Маловић најављује да ће се, у наредних месец дана, пред посланицима у Скупштини наћи и пакет правосудних закона који ће омогућити потпуну реформу судства и увођење нових органа, као што су Врховни касациони суд, Апелациони и Управни судови. Маловићева је најавила и да ће садашњи општински и окружни судови променити надлежности.

Министарка је такође апеловала на грађане да не подлежу манипулацијама локалних политичара да ће рационализацијом судства у неким градовима бити укинути судови.

На питање ко ће, након рационализације судске мреже и реизбора судија остати без посла, и да ли ће бити политичког обрачуна са судијама, министарка Маловић је рекла да ће коначну одлуку о томе донети Високи савет судства, који има 11 чланова, од тога 7 судија.

Одлуке Савета, који је репрезент и гарант незевисности судства, неће бити подложне оцени парламента, тако да ту неће ни бити места за политику, рекла је Маловићка.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво