Стефановић: Србија од ЕУ очекује јасан став о ситуацији у региону

У званичну посету Београду, у суботу 10. септембра, долази европски комесар за проширење Јоханес Хан. Потпредседник Владе и министар полиције Небојша Стефановић каже за РТС да Србија жели да упути поруку да је немогуће да од чланица ЕУ чује да су Србија и Срби шака јада.

Небојша Стефановић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је важно што комесар Хан долази у Београд јер све што се дешавало у последњих неколико месеци захтева озбиљне разговоре и растерећивање ситуације у региону.

"Желимо да се чује и наша порука. Србија жели мир, стабилност у региону, што су предуслови за економски раст. Желимо да са Ханом да разговарамо отворено о свим питањима, да упутимо поруку да је немогуће да од чланица ЕУ чујемо да су Србија и Срби шака јада", напомиње Стефановић.

Упитан шта очекује од Брисела, будући да није био задовољан одговором на писмо које је премијер упутуио ЕУ, Стефановић истиче да Србија од ЕУ очекује јасан став o томе.

"Желимо да кажемо отворено о чему размишљамо и да отворено и рационално разговарамо о чињеницама које су се дешавале. Не можете за наш народ рећи да је шака јада, то није добра порука. Ја бих волео да чујем одговоре у вези с тим, мислим да је немогуће да Европа финансира неке медијске куће, институције које пласирају неистине, попут оне о Западној Тамнави, које је пласирао Бирн, а Светска банка демантовала", истиче Стефановић.

Комесар Хан ће присуствовати и седници Владе Србије, која ће бити одржана у суботу.

Биће речи и о поглављима 23 и 24, рекао је Стефановић и додао да су министарства правде и унутрашњих послова направила значајан напредак.

"За Србију су владавина права и реформе у владавини права важан корак напред и важан стратешки циљ", каже министар полиције.

Одговарајући на питање да ли ће представници српске владе настављати да ћуте и не одговарају Хрватској, министар је рекао да ће сви поштовати одлуку премијера и неће одговарати на провокације.

"Нећемо одговарати не зато што је Србија немоћна, већ јер је то добра политика. Нећемо дозволити да Србија буде понижавана, што смо и показали. Мислим да ће премијер у лице моћи да Хану каже све што мисли", истиче Стефановић.

Говорећи о референдуму у Републици Српској, министар напомиње да је Србија била веома јасна када је о томе реч и додаје да ће премијер Вучић сутра разговарати са председником РС Милорадом Додиком о билатералним односима.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(четвртак, 08. сеп 2016, 09:18) - anonymous [нерегистровани]

Moram malo ostrije

G.Stefanovicu,
Jednom za svagda shvatite da nam EU nije prijatelj i da smo ,kad su oni u pitanju, samo izlozeni pritiscima i ucenama. A daleko od toga da ce biti u nasem slucaju objektivni.

(четвртак, 08. сеп 2016, 09:14) - anonymous [нерегистровани]

Cekajuci Godoa

Mozete da cekate i ocekujete jasan stav EU koliko god hocete, ali on nece stici. Nisam cuo niti jednu jedinu zvanicnu osudu iz EU vezano za rehabilitaciju fasistickih zlikovaca iz drugog svetskog rata, a kamoli iz ovih poslednjih, kada su im cak davali otvorenu podrsku. Ono sto ce uvek stizati iz EU, a najgore je i najteze podneti, jesu relativizacije dogadjaja, pri kojima se po pravilu srpske zrtve izjednacavaju sa hrvatskim, muslamanskim ili albanskim zlocincima.

(четвртак, 08. сеп 2016, 08:59) - глас разума [нерегистровани]

погрешна адреса

Чуди ме колико дуго треба нашим политичарима да схвате неке ствари... Антисрпска хистерија у Хрватској је подстицана од НАТО савеза, јер то је војна песница западне цивилизације која је задужена за све прљаве послове. Зато не може бити никаквог конкретнпог одговора из ЕУ на ова наша питања, јер је то у домену одлука НАТО а не ЕУ. ЕУ никада не може званично и јавно осудити нешто што НАТО тајно и незванично подстиче и изазива, јер би то подразумевало јавну критику оних који послушно извршавају оно што се од њих очекује. Тако да Хан све и да хоће не може ништа конкретно по том питању да каже!