Вучић и Орбан: Унапређење сарадње у свим областима

Односи Србије и Мађарске напредују на свим пољима, а управо данас договорили смо се да до краја ове године организујемо нову заједничку седницу влада две земље и то највероватније у неком граду у централној Србији, изјавио је премијер Србије Александар Вучић. Премијер Мађарске Виктор Орбан поручио је да Мађарска не прихвата да било ко из неког разлога блокира приступање Србије ЕУ, истичући да једино меродавно мора да буде оно шта је нека држава завршила у процесу интеграција.

Вучић је, после састанка са премијером Мађарске Виктором Орбаном, рекао да је договорено да се сарадња унапређује у свим областима, а да ће премијери формирати посебну радну групу са по три до четири члана из сваке земље.

"Треба да анализирамо решења у свакој од земаља, да примењујемо оно што се показало бољим", рекао је Вучић.

Он је као пример навео министра пољопривреде Бранислава Недимовића, који ће са сарадницима отићи у Мађарску на седам дана, како би на оперативном нивоу разговарао са колегама из те земље.

"Много тога из пољопривреде бисмо желели да употребимо, више фабрика за прераду воћа и поврћа, како да паметније трошимо новац", рекао је Вучић.

Према његовим речима, трговинска размена две земље расте.

"У првих шест месеци ове године расте захваљујући великом броју мађарских фирми. Раст је за 12,7 одсто у односу на претходну годину", рекао је Вучић.

Констатујући да је билатерална сарадња Србије и Мађарске све боља, Вучић је захвалио премијеру Орбану и министру спољних послова Мађарске Петеру Сијарту на изузетној подршци коју та земља пружа Србији на путу евроинтеграција.

Вучић је истакао да је са мађарским колегом договорено да две државе заједно раде, да направе, како је рекао, неку врсту заједничке стратегије за будућност.

Када је реч о мигрантској кризи, Вучић је додао да је Орбан два или три пута поновио да први пут није оптимиста када је реч о ситуацији у свету.

"Морамо да се припремимо и за јесен и за зиму. Данас је више од 5.000 миграната на територији Србије. Морамо да видимо шта да учинимо. Спремни смо да оформимо тимове који ће радити на стратегији и припремама за оно што нас чека у будућности", рекао је Вучић.

Премијер каже да ће Србија и убудуће настојати да показује хуманост и солидарност према мигрантима, али да неће прихватити илегалне мигранте.

Вучић је, говорећи о мигрантској кризи, рекао да Србија данас има више проблема него Мађарска, јер сада 81 одсто миграната чине економски мигранти из Авганистана "због чега је атмосфера другачија од оне коју смо имали на почетку кризе".

"Нисам био довољно способан као неки други. Орбан је искуснији и уверен сам, а то говорим без цинизма, да има одлучнији став него ја. Желео сам да као влада покажемо солидарност и хуманост, што ћемо и убудуће радити, али илегалне мигранте не можемо да прихватимо", рекао је Вучић.

Вучић је додао да први пут мора да каже како су мигранти у Србији почели да праве проблеме.

"Имали смо проблем с њима код Железничке станице. Нисмо хтели да правимо буку, али решили смо то по кратком поступку. Туку се између себе. Ухватили смо их у два трговинска објекта где су пљачкали. То се дешава и са домицилним становништвом, не желим да кажем да су они гори, али другачија је атмосфера од оне коју смо имали на почетку кризе", рекао је Вучић.

Он је додао да Србија има значајне трошкове када је реч о мигрантима, и да новчана помоћ Европске уније не може то да покрије.

"Ми имамо значајне трошкове када је то у питању. Они нису мали за Србију. Имамо подршку и помоћ из ЕУ, али не пребацују нам та помоћ и подршка потребе нашег улагања. Напротив, издвајамо ми из буџета значајна финансијска средства", рекао је Вучић.

Премијер је истакао и да Србија неће имати никакав проблем да мађарске снаге пруже помоћ српским полицајцима и војницима на граници са Бугарском, на исти начин као што је та сарадња остварена на граници са Македонијом.

"Ми са тим немамо никакав проблем. Мађарску доживљавамо као пријатељску земљу и свака врста техничке, технолошке и људске подршке је добродошла", рекао је Вучић.

Орбан: Нећемо угрозити Србију решењима за мигрантску кризу

Орбан је изјавио да се не може искључити могућност да се мигрантска криза погорша и да државе Европе морају за то бити спремне, те нагласио да Мађарска тим поводом неће учинити ништа што би могло да угрози Србију.

Орбан је на заједничкој конференцији за новинаре са премијером Александром Вучићем рекао да Европа не може да искључи могућност да ће се поновити иста ситуација са мигрантима као прошле године.

"Гледајући колико је лабав споразум између ЕУ, Турске и Немачке, не можемо искључити могућност да ћемо имати исту ситуацију као и прошле године", рекао је Орбан.

Он је нагласио да ће органи безбедности Мађарске и Србије сарађивати поводом решавања проблема миграција и да та земља нуди Србији помоћ.

Упитан на који начин ће Мађарска помоћи Србији, Орбан је рекао да је Србија суверена земља, да на њеним границама може да се деси само оно што држава жели, те да ће помоћи само на начин који Србија прихвати.

"Нама је интерес да нико на илегалан начин не пређе у Србију, тиме се повећава и безбедност Мађарске", рекао је Орбан.

Орбан је рекао да је свима у интересу да се садашња ситуација не погорша, али да је велики ризик да се то догоди.

"Кад се деси невоља, онда је касно, кад падне киша, касно је узети кишобран, морамо имати планове ако се погорша ситуација", рекао је Орбан.

Он је навео да Мађарска жели да сачува резултате који су постигнути прошле године, да не може да дозволи да се крши закон и да избеглице недозвољено долазе на територију Мађарске.

Одговарајући на питање о референдуму у Мађарској, Орбан је рекао да очекује дуги период правне расправе са Бриселом због великих несугласица које постоје између ЕУ и Мађарске о решењима у вези са тим.

У Бриселу, како је рекао, једноставно не желе да прихвате и не разумеју наша мерила, они желе да натерају чланице на мере које нису у складу с њиховим интересима, а супротно, ако Брисел нешто захтева а ми не прихватимо, онда ћемо имати дугу правну расправу.

Орбан мађарским инвеститорима: Улажите свуда у Србији

Премијер Мађарске Виктор Орбан позвао је мађарске инвеститоре да улажу у Србији и то не само у Војводини него и у другим деловима земље, а уједно је позвао и улагаче из Србије да улажу у Мађарској, истичући да су Србија и Мађарска суседне и партнерске земље.

Орбан је уједно је позвао и "капитал из Србије" да тражи могућности за улагања у Мађарској, јер, како је нагласио, и српски улагачи би имали профит од пословања у тој земљи, баш као и остали који тамо улажу.

Премијер Мађарске је, на заједничкој конференцији у Влади Србије, честитао премијеру Александру Вучићу на поверењу које је његова влада добила на изборима и истакао да мађарска влада прати и токове економије након избора.

"Видимо са којим се тешкоћама бори Србија. И Мађарска је имала тешку 2011. годину, и зато ми знамо који је то пут који треба да се пређе па да привреда буде све јача и јача. Те правце видимо и у Србији. И у оквиру српске привреде, мора прво да се уреди буџет државе, а тек кад ту буде напретка, биће могућ и раст у привреди", рекао је Орбан и истакао да су позитивне тенденције приметне и у том делу, али и по стандарду становника.

"Упоређујући прошлогодишње и овогодишње, Србија је кренула тим путем, има потенцијале и економску снагу", рекао је он.

Орбан се у том контексту осврнуо и на улагања мађарских инвеститора и навео да зато, кад се о томе говори, Мађари не мисле да помажу, већ говоре о партнерству.

"Србија је погодна земља да инвеститори буду партнери, а сарадњу олакшава и околност што смо суседи. Понављам да је корисно и за српске инвеститоре да изаберу мађарске партнере", рекао је Орбан.

Он је изразио задовољство што Мађари који живе у Србији имају могућност да живе у сређеним условима и добрим односима.

"Трудимо се да и ми обезбедимо исте услове за чланове српске заједнице у Мађарској", рекао је Орбан.

Према његовим речима, сарадња две земље изгледа како и треба да изгледа та сарадња у Европи.

Током посете Виктора Орбана, најављено је отварање два нова гранична прелаза, а мађарски премијер затражио је од Србије и подршку канадидатури Мађарске за организацију летњих Олимпијских игара 2024. године.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се