Ђурић: Приштина мора да пређе са речи на дела у вези са ЗСО

Министарство администрације локалне самоуправе на Косову именовало је нове чланове Управљачког тима за формирање Заједнице српских општина. Приштина је све рокове већ пробила и Срби на КиМ чекају да Приштина пређе са речи на дела, рекао је за РТС директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

Именовање нових чланова Управљачког тима за формирање Заједнице српских општина могао би да значи коначно помак у изради статута ЗСО, најбитније институције за опстанак Срба на Косову и Метохији, под условом да Приштина направи прве конкретне кораке у том правцу рекао је за РТС директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

"Чини се да формирање ЗСО коначно ужива већу и потребну подршку међународне заједнице али Приштина мора коначно да пређе са речи на дела и прекине са подгревањем климе застрашивања албанског становништва са ЗСО", рекао је Ђурић.

Ђурић каже да је тешко проценити када би коначно могло да дође до формирања ЗСО јер је Приштина већ одавно пробила све договорене рокове. 

"Ми после свега што се дешавало верујемо само делима а не и речима, када будемо видели прве конкретне кораке моћи ћемо да дамо неку оцену", рекао је директор Канцеларије за КиМ. 

Ђурић је објаснио да је одлука посланика Српске листе да не присуствују седници парламента у Приштини условљена одсуством дијалога са српским представницима, испуњавања одредби коалиционог споразума и свакодневних провокација Приштине у односу на представнике српске заједнице.

"Седите разговарајте са тим људима, испуните им оно што им нисте испунили а обавезали сте се, па ће можда и њихов став бити другачији. Не терајте их да раде оно што је у супротности са општим ставом српског народа на КиМ и да они решавају статусна питања", рекао је Ђурић.

Према речима Ђурића све лошији положај Срба и стална претња по безбедност основни су проблеми са којима се они суочавају. 

"У Старом Грацком је ноћас полупана плоча убијеним жетеоцима што говори о општој политичкој клими мржње према Србима а ништа није урађено у последњих 16 година на њиховој безбедности", рекао је Ђурић.

У четвртак је и у школама на КиМ почела школска година и већина ђака који похађају наставу на српском језику добила је уџбенике.

"Има мањих проблема у једној школи у Гори и у још неким школама због дистрибуције уџбеника али мислим да ће се то решити. Настава је јуче почела у 102 основне и средње школе и 16 хиљада ђака као и 11.500 студената представљају будућност и покрајине и Србије", рекао је за РТС директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво