Реаговања на Јункерово писмо

Ивица Дачић: ЕУ промашила тему. Небојша Стефановић: Боље да ништа нису одговарали ни писали.

Поводом одговора председника Европске комисије Жан Клода Јункера на писмо премијера Србије Александра Вучића који је указао на антисрпску политику у Хрватској и у региону, први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да Европска унија наставља да држи главу у песку.

Како је навео, Јункер није одговорио ни на једно конкретно питање које је Вучић истакао, није коментарисао рехабилитацију фашистичког усташког режима НДХ, ни ослобађање ратних злочинаца из последњег рата, ни подизање споменика усташком терористи Барешићу, ни вређање српске државе.

"Није нам чак рекао ни шта ми нисмо урадили. Ја сам то већ унапред најавио да се ЕУ прави глувонемом кад је антисрпска политика у питању. 

Али зато је увек спремна за придике Србији кад јој се нешто у Србији не свиди. То више неће моћи тако. Нисмо вас питали за мир у свету него за антисрпску политику једне вашšе чланице, која угрожава мир и стабилност у региону", поручио је Дачић.

Он је додао да није ништа ни очекивао, па онда није ни разочаран.

"Данас чак ни деца више бајкама не верују. Као што сам јуче најавио, као да су ламе са Тибета, тако се и ЕУ филозофски изјашњава о 'шака јада“' проблему - антисрпској политици.

Промашили су тему“, закључио је Дачић. 

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић каже да, што се њега тиче, боље да ништа нису одговарали ни писали.

"Надам се само да ће Србија и премијер Вучић издржати писања и неписања које имају Јункер и ЕК. Што се мене тиче, боље да ништа нису одговарали, да ништа нису писали", рекао је Стефановић у краткој телефонској изјави Танјугу.

Портпаролка Европске комисије Маја Коцијанчич потврдила је да је председник ЕК Жан Клод Јункер одговорио на писмо премијера Србије Александра Вучића и да је у писму изразио забринутост поводом најновијег развоја ситуације у односима између Србије и Хрватске.

Он је у писму позвао на повратак конкструктивном билатералном ангажовању.

Број коментара 69

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво