Чакрабарти: Регионална сарадња кључна за развој

Председник Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) Сума Чакрабарти изјавио је да је сарадња земаља у региону неопходна за економске и европске интеграције којима теже све земље Западног Балкана.

Сума Чакрабарти је у Дому Народне скупштине, током предавања о улози у промовисању европских интеграција, рекао да је регионална сарадња предуслов за земље кандидате како би се приближиле ЕУ.

Чакрабарти је истакао да је неопходно инсистирати на заједничким пројектима попут пројекта изградње ауто-пута мира од Ниша до Драча преко Приштине, као и портала за привредне регистре Западног Балкана који би ускоро требао да буде покренут.

Како је навео, ти пројекти су доказ визије лидера региона, а снажније економске интеграције су кључне за развој тих земаља.

Он је казао да Србија доста тога реформисала, али да је још чека побољшање рада правосуђа, смањење корупције и бирократије.

Чакрабарти је рекао да је потребно јачање способности Србије да се избори са регионалним и глобалним проблемима како би и Србија, али и земље у региону биле атрактивније за инвестиције.

Према његовим речима, Србија и Западни Балкан морају имати више жена предузетница и мора се подстицати развој малих и средњих предузећа.

Он је казао да Србија чини све на путу ка европским интеграцијама, као и да ЕБРД помаже у том процесу.

Према његовим речима, приближавање ЕУ представља најмоћније спољно управљање за реформе.

Он је током предавања рекао и да је ЕБРД уложила у Србији више од четири милијарде евра у више од 200 пројеката, а да је Београд највећи клијент на локалу.

Потпредседник Скупштине Србије Владимир Маринковић рекао је да Србију чека у наредном периоду реформа јавне управе, промена правне регулативе и побољшање пословног амбијента која ће подстакнути даљи развој како предузећа предузећа тако и земље.

Маринковић сматра да нова влада има снаге да се све неопходне реформе приведу крају.

Предавању су између осталих присуствовали и министар финансија Душан Вујовић, министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић и шеф европске делегације у Србије Мајкл Давенпорт.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво