У четвртак састанак Николића и Вучића са српским лидерима из БиХ и РС

Поводом одлуке Савета за спровођење мира у БиХ председник Србије Томислав Николић позвао је на хитне консултације премијера Александра Вучића. Састанку се придружили министри Ивица Дачић, Небојша Стефановић и Нела Кубуровић, јавља репортер РТС-а. Договорено да се Николић и Вучић у четвртак састану са српским лидерима из БиХ и РС, рекао је Дачић и поручио да ће безбедност и стабилност бити сачувани.

22.30 - Консултације завршене после два сата. Вучић напустио зграду Председништва, јавља репортер РТС-а.

22.15 - У четвртак састанак Николића и Вучића са српским лидерима из БиХ и РС како би се размотрила актуелна ситуација и евентуални даљи кораци, каже Дачић. 

Састанак председника Републике и премијера, који је почео око 20.30 у згради Генералног секретаријата председника на Андрићевом венцу, завршен је после два сата – након што је за четвртак договорен сусрет Томислава Николића и Александра Вучића са српским лидерима из Босне и Херцеговине и Републике Српске.

Закључке састанка новинарима је пренео шеф српске дипломатије Ивица Дачић, који је присуствовао разговору.

Дачић је, у изјави новинарима, рекао да је председник Николић позвао председника Владе на консултације поводом ситуације у региону, то јест "поводом одређених одлука које се тичу БиХ, и Републике Српске".

"Састанку су се касније придружиле личности државног руководства, детаљно је анализирана ситуација која се тиче безбедности и регионалне стабилности. Разматрано је о нашим виталним националним и државним интересима. Договорене су, предузимаће се и предузимају се мере на заштити наших интереса. Грађани Србије могу да буду спокојни и да знају да неће бити угрожена безбедност и стабилност наше земље, а надамо се и у региону", рекао је Дачић.

Додао је да је на седници усаглашено да се одржи састанак Николића и Вучића са српским лидерима из БиХ и РС на којима ће се размотрити актуелна ситуација и евентуално даљи кораци.

"Желим да поновим да смо ми заинтересовани и да је од интереса за све да се сачува безбедност и стабилност у региону", поручио је Дачић.

Председник Николић је премијера Вучића позвао на хитне консултације, након што су амбасадори Управног одбора Савета за спровођење мира у БиХ позвали власти у РС да не одрже референдум о Дану Републике јер ће то, како тврде, дестабилизовати БиХ.

Састанак председника и премијера је прво био "у четири ока", да би му се касније прикључило и неколико министара Владе Србије.

Репортер РТС-а јавља да је око 21.05 у зграду Председништва дошао шеф српске дипломатије Ивица Дачић, а затим и министар полиције Небојша Стефановић. Нешто касније, око 21.25 стигла је и министарка правде Нела Кубуровић.

У заједничкој изјави амбасадора Управног одбора Савета за спровођење мира у БиХ стоји да је потврђено да су одлуке Уставног суда коначне и обавезујуће, као и да ентитети морају поштовати одлуке институција БиХ.

Премијер Вучић је раније рекао да ће у случају да високи представник Валентин Инцко забрани референдум у РС, сазвати састанак са државним руководством и представницима политичких партија Републике Српске.

Амбасадор Русије Петар Иванцов рекао је да је Русија издвојила мишљење о тексту заједничке изјаве јер сматра проблематичним то што се траже уступци искључиво од Републике Српске, уместо да се позива на дијалог.

Председавајући Председништва БиХ Бакир Изетбеговић рекао је да Русија већ извесно време неселективно подржава све што долази из Републике Српске.

Председник РС Милорад Додик изјавио је да га Савет за спровођење мира не интересује, док је премијерка РС Жељка Цвијановић оценила да је Савет у функцији бошњачке политике.

Према одлуци Народне скупштине Републике Српске, референдум би требало да се одржи 25. септембра.

Референдумско питање гласи: "Да ли подржавате да се 9. јануар обележава и слави као Дан Републике Српске?"

Број коментара 34

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво