Чекајући реаговање Европе

Србија наставља са политиком трпељивости, ћутања и неодговарања на још теже провокације које стижу из Загреба. Западне дипломате поздравиле су јучерашњу одлуку председника Владе Александра Вучића да се због будућности грађана, држава суздржава у регионалној полемици. Данас председник СДП-а Зоран Милановић иде корак даље и каже да се Србији "руга". Србија не одговара и очекује реакцију Европске уније.

Отровне стреле ка Београду одапете су и данас. Још жешће, од човека који се по потреби један дан поноси партизанским пореклом, други дан усташким, а данас после кафе са Стипом Месићем решио је да из центра Загреба пошаље тешке увреде Србији и српском премијеру.

"Кад неком кажете да је шака јада, то значи да глуми шаку, то нећете рећи некоме ко не глуми менталитет силника. Ја могу замислити пуно, пуно горе увреде, јер ово нису увреде, ово је ругање ономе ко жели бити силник, али њему то очито не смета – то су оне увреде које он има свакодневно у свом репертоару за Хрватску", рекао је председник СДП-а Зоран Милановић.

Ни данас нема ни слова одговора званичног Београда, а камоли увреда. Порука из Загреба не изненађује.

"Највећа казна је што Загреб данас није главни саговорник у региону, и у том смислу се тамо и ствара нервоза која се на овај начин манифестује", каже социолог Владимир Вулетић.

"Оно што бих ја желела да подвучем јесте да се Хрватска већ неколико година налази у стању повишене борбе због различитих изборних кругова кроз које је прошла. Чини се да без обзира на то што покушавају на такав начин да дођу до гласова, да је управо таква врста реторике била и један од главних разлога што је претходна влада пала", оценила је Александра Јоксимовић из Центра за спољну политику.

Нервозе нема у Београду, каже шеф српске дипломатије. И он ћути Загребу, а од Брисела тражи да се стане на пут жестокој фашистичкој идеологији, која са свих страна иде ка Србији.

"Наравно да ћу ја поштовати одлуку премијера. Нисам се супротставио, изнео сам своје мишљење. Против сам симетрије кривице. Шта је то Србија лоше урадила – Србија ништа лоше није урадила, ми тражимо да ЕУ проговори. Представници ЕУ говоре филозофски као да се налазе на Тибету, они кажу да сада ескалација реторике није добра... Па каква реторика", рекао је Дачић.

Ипак, Европска унија поздравља најновију стратегију Србије. То је најбоље решење и за аналитичаре.

"Мислим да ће тиме међународни кредибилитет Србије, уколико се буде понашала уздржано и умерено у односу на регион, дугорочно од међународних фактора добити само позитивне поене", истиче Јоксимовићева.

"То је једина смислена политика. Шта и на који начин одговарати: Београд треба да покаже уздржаност, хладнокрвност, да ни на који начин није нервозан зато што провокације долазе из Загреба. То је заиста једина разумна политика", сматра Владимир Вулетић.

Премијер Александар Вучић поручио је да ће политика Србије бити политика уздржавања.
"Уздржавања до максимума, неодговарања, неоговарања, политика ћутања, јер се ми не плашимо своје будућности", рекао је Вучић.

Премијер је јуче најавио и да ће Србија ускоро изаћи са најновијим конкретним решењима за помоћ хрватској заједници у Србији.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара