Дачић: Дипломате ЕУ говоре филозофски као да су на Тибету

Србија ће учинити све да очува мир и стабилност у региону, али од ЕУ очекује да реагује и спречи покушаје рехабилитације фашистичке идеологије која директно угрожава европске вредности, рекао је за РТС министар Ивица Дачић.

Иако је премијер Александар Вучић рекао да Србија неће одговарати на провокације из БиХ и Хрватске, министар спољних послова Ивица Дачић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да ће он увек реаговати на директне нападе на Србију и њене званичнике.

"Ретко која земља може да оћути на оно што се дешавало протеклих месеци. И заиста бих хтео да упозорим оне који говоре да сви у региону треба да се уздрже. Ја сам реаговао на поступке званичних органа БиХ и Хрватске. Не постоји ниједна земља која не би реаговала на нападе на свог премијера или званичнике у другој земљи. Ми смо реаговали на покличе "за дом спремни" и на покушаје рехабилитације идеологије која је убијала српски народ", рекао је Дачић.

Министар спољних послова рекао је да је против симетрије кривице коју намећу представници ЕУ.

"Представници ЕУ говоре филозофски, као да се налазе на Тибету. Говоре да ескалација реторике није добра у региону. У Хрватској и код бошњачких политичара постала је нормална антисрпска кампања", рекао је Дачић.

Према речима Ивице Дачића, Србија ће учинити све да мир у региону буде очуван, али сматра да ЕУ мора да се огласи јер су њихове вредности угрожене од једне њихове чланице.

Власти у Сарајеву не могу да забране референдум у Републици Српској, рекао је Дачић, али међународни представници могу да размишљају о томе да ли имају таква овлашћења.

Министар спољних послова Србије каже да, уколико до тога дође, ми ћемо се прво консултовати са нашим партнерима у РС.

Прошле недеље бурно је било и на седници Савета безбедности Уједињених нација, где су се чули и захтеви да се прореде седнице СБ.

"Нико код нас то и не примећује, а ми стално говоримо да постоје озбиљни покушаји да се са Косова протерају представници Уједињених нација и Унмика. Такође, поједине земље траже и да се прореде седнице Савета безбедности о безбедносној ситуацији на Косову", рекао је Дачић.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи