Србија за мирну Босну

Као гарант Дејтонског споразума Србија је опредељена за његово очување, али ће подржати и сваки договор постигнут консензусом од стране три народа БиХ", поручио Вук Јеремић после разговора са Милорадом Додиком у Бањалуци. Јеремић у Сарајеву разговарао са Харисом Силајџићем и Свеном Алкалајем.

Српски шеф дипломатије Вук Јеремић рекао је после разговора са премијером РС Милорадом Додиком да Србија поштује територијални интегритет и суверенитет БиХ и да у складу са Споразумом о специјалним и паралелним везама има добре односе са РС.

"Србија је као гарант Дејтонског споразума, опредељена за његово очување, али ће подржати и сваки договор постигнут консензусом од стране три народа БиХ", додао је Јеремић.

Јеремић је рекао у Бањалуци да је ситуација у БиХ далеко од идеалне, али је истакао да тој земљи не прете никакви сукоби.

"Мислим да нема простора ни за какве сукобе било где на Балкану и добро је што је тако", рекао је Јеремић после разговора са премијером РС Милорадом Додиком.

Поручио је да ће Србија, као земља с утицајем у региону, наставити да чини све да на овом простору никада више не дође до ратних разарања.

Јеремић: Србија увек подржавала РС

Јеремић је нагласио да је Србија "била и да ће увек бити подршка РС", додајући да званични Београд подржава суверентитет и територијални интегритет свих држава чланица УН, али да ће "подржати последњу реч коју буде имала РС када је по среди будућност БиХ".

"Нама је потребан разговор, нама је потребан дијалог. Немогуће је постићи решења без разговора и зато сам ја данас био у Сарајеву и овде", рекао је Јеремић, додајући да се без разговора не може доћи до компромиса.

Шеф српске дипломатије је рекао да је Србија данас јача него раније, те да ту своју снагу жели искористити како би се стабилизовале прилике свуда на Западном Балкану, укључујући и БиХ.

"Све земље Западног Балкана имају јасну европску перспективу и биће чланице ЕУ. Само једна од тих земаља има и посебне односе и пуну подршку Руске Федерације, а то је Република Србија. То је чини јачом", појаснио је Јеремић.

Премијер РС Милорад Додик рекао је да су ставови Србије и Русије у вези с Дејтонским споразумом готово идентични ставовима РС, те да све што би значило промену Дејтона мора бити ствар договора три народа и два ентитета.

Додик је истакао да то "даје релаксирану позицију представницима РС за деловање", додајући да је с Јеремићем разговарао о томе на који начин треба у БиХ треба убрзати процесе како земља не би била у заостатку у погледу европских интеграција.

Додик: Интензивна сарадња са Србијом

Премијер РС је рекао да је са Јеремићем разговарано о билатералним питањима и реализацији Споразума о специјалним и паралелним везама РС и Србије.

Додик је рекао да ће се ускоро одржати седница Савета за примену Споразума о специјалним везама РС и Србије, наводећи да РС и Србија имају интензивну привредну сарадњу која ће се ширити и напредовати.

Јеремић је данас у Бањалуци разговарао и са српским чланом Председништва БиХ Небојшом Радмановићем.

"У пријатељском разговору размењена су мишљења о актуелној политичкој ситуацији у БиХ с посебним освртом на недавне разговоре у Бутмиру и изнете предлоге за промену Устава БиХ, пре затварања ОХР-а и његове трансформације у Специјално представништво Европске уније", саопштено је из Радмановићевог кабинета.

Још се наводи да је "заједнички констатовано да се око уставног уређења БиХ морају договорити политички представници три конститутивна народа у БиХ и два ентитета консензусом".

Након разговора са чланом Председништва БиХ Харисом Силајџићем и шефом дипломатије БиХ Свеном Алкалајем у Сарајеву, Јеремић је рекао да је Србија спремна и да помогне БиХ у стабилизацији њених прилика, како би брже напредовала ка ЕУ.

Подсетио је да ће ускоро грађани Србије путовати без виза у земље ЕУ, те да је Србија спремна да пружи БиХ техничку и саветодавну помоћ у том процесу, како би и грађанима БиХ било омогућено слободно кретање.

Узајамно поштовање суверенитета

Такође, похвалио је то што две земље узајамно поштују суверенитет и територијални интегритет, и истакао да Србија подржава БиХ у свим међународним организацијама и институцијама.

"Србија је подржала БиХ као чланицу Савета безбедности УН. Мислим да је то важно јер ће сада овај део Балкана имати директан глас у тој институцији", рекао је Јеремић на конференцији за новинаре у Сарајеву.

"Ми имамо заједничку будућност у ЕУ и ако будемо подржавали једни друге, сигуран сам да ћемо успети", рекао је Јеремић и истакао да је Србија спремна да буде део ширег процеса разговора.

Јеремић је рекао да је разлог његове посете да пренесе поруку БиХ, да Београд подржава дијалог који ће довести до компромиса.

"Желимо да допринесемо проналаску решења које ће бити добро за све", рекао је Јеремић и додао да ће премијер Републике Српске Милорад Додик, као и сви други демократски изабрани представници једног народа у БиХ, "увек бити топло дочекани у Београду".

Изразио је наду да ће ускоро бити решен проблем именовања амбасадора БиХ у Београду, али није желео да износи детаље, наводећи да је процедура око давања агремана још у току.

У БиХ се неће мењати став о Косову

Јеремић је оштро критиковао споразум Косова и Македоније о демаркацији границе, којим је, како је истакао, отуђено око 2.500 хектара српске земље. Нагласио је да је у том случају реч о кршењу територијалног интегритета Србије, због чега је упућена оштра нота Приштини и Скопљу.

Јеремић је рекао да је задовољан одлуком Брисела и званичног Београда, да се питања статуса Косова и приступања Србије у ЕУ, посматрају као два одвојена процеса.

Према његовим речима, са бошњачким чланом Председништва БиХ Харисом Силајџићем, данас није разговарао о односу БИХ према статусу Косова. Јеремић је уверен да у БиХ неће доћи до промене става у вези са Косовом.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара