Консултације са Светском банком и ММФ о пензијама

Министар рада и социјалне политике Расим Љајић изјавио је да су у току консултације на политичком и економском нивоу да пензије у Србији достигну 70 одсто просечне зараде. Припремљен Предлог закона о забрани мобинга и Нацрт закона о равноправности полова.

Љајић је на конференцији за новинаре поводом 100 дана Владе, одржаној у новотвореном Центру за породични смештај деце и омладине без родитељског старања, рекао да се опсежне консултације о пензијама обављају са релевантним међународним финансијским организацијама као што су Светска банка и Међународни монетарни фонд.

"Ми имамо у виду предизборно обећање и коалициони споразум потписан са Партијом уједињених пензионера Србије и тражићемо решење које неће угрозити макроекономску стабилност земље и које ће побољшати материјални положај пензионера", казао је Љајић.

Према његовим речима, припремљене су измене и допуне Закона о пензијском осигурању, а после јавне расправа и консултација са релевантним институцијама биће утврђен законски предлог.

Министар рада је за наредну годину најавио велику законодавну активност у области социјалне заштите и радних права. Како је додао, поред тих законских аката Влада ће утврдити и конкретне мере у области социјалне заштите и радих односа.

Против мобинга и дискриминације;  за равноправност полова

Државна секретарка Министарства рада и социјалне заштите Снежана Лакићевић Стојачић навела је да су у процедури нова законска решења у области заштите људских права и родне равноправности.

Предлог закона о дечијем омбудсману ушао је у скупштинску процедуру, казала је она и додала да је припремљен и Предлог закона о забрани злостављања на раду (мобингу).

Снежана Лакићевић Стојачић  је рекла, да је урађен је и Нацрт закона о забрани дискриминације, у новембру ће почети и јавна расправа о предлогу закона о волонтирању, а надлежним институцијама је већ упућен и Нацрт закона о равноправности полова.

Представљајући 100 дана рада, државна секретарка Љиљана Лучић нагласила је да је Министарство рада и социјалне заштите пружило значајну подршку породицама са децом са сметњама у развоју.

Према њеним речима, у 22 локалне заједнице успостављена је мрежа дневних боравака и кућних сервиса којима је омогућено да деца са сметњама у развоју одрастају у породичном окружењу.

Министар Љајић са сарадницима отворио је у Дому за смештај деце и омладине без породичног старања "Драгутин Филиповић Јуса" центар за породични смештај те деце и младих.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара