Вучић: Наша политика ће бити политика уздржавања

Витални значај је стабилност и мир у региону, рекао је Александар Вучић после састанка са дипломатским кором. Наша политика ће бити политика уздржавања, нагласио је премијер на конференцији за новинаре. Ако високи представник забрани одржавање референдума, следи хитан састанак са представницима РС, рекао је премијер.

Премијер Александар Вучић је после састанка са дипломатским кором истакао да некима речи стабилност и мир звуче као фраза, додајући да он сматра да су оне суштина напретка у будућности. 

Вучић је нагласио да је ово била једна од најтежих недеља за њега, зато што је као председник Владе морао да оћути и прећути најтеже увреде које су изнете на рачун Србије, не зато што се лично нечега плаши, већ како не би увредио хрватску државу и народ.

"Не можете замислити колико ми је било тешко, мени који се борим за нашу земљу на сваком месту и који сам спреман да прихватим политичке ударце какве хоћете, да уђем у политички обрачун са свима који раде против наше земље и народа. Никоме не дозвољавам да говори ствари које нису истините", поручио је премијер на конференцији за штампу. 

Вучић је нагласио да ће овога пута ипак прећутати најтеже увреде, као што није одговорио ни када је за наш народ речено да је "шака јада", а не постоји, како је констатовао, тежа увреда која може да се изнесе са тако високог места.

"Прећутаћу и данас, не због тога што се лично плашим или што ми то не би донело неке поене. Прихватићу да изгубим све поене јер на тако нешто не можете да одговорите а да не увредите друге људе. Нећу да увредим хрватску државу и народ, па ни оне који нас убеђују данима да су моје наочаре напале њихово камење. Нећу ни оне који иду дотле да кажу да сам себе напао. Нека говори ко шта жели", казао је Вучић.

Вучић је истакао да је посао Владе Србије да сачува мир, да се избори да имамо најнижи дефицит, спуштамо стопу незапослености, повећавамо запосленост и да имамо највећи раст.

Премијер је приметио да се у последњих неколико година у Хрватској може видети континуирана антисрпска политика.

Према његовим речима, не ради се о, како поједини тврде, реторици за време предизборне кампање, јер би у том случају било још и горе.

Свакодневно се може чути реторика о "свесрпском агресору", навео је Вучић додајући да та друштва желе то да чују као једину истину, што је оценио као опасније.

Вучић је казао да је још горе ако је реч о изборној кампањи, односно ако неко може да добије гласове на мржњи према Србима и српској држави.

То би, рекао је, било још горе, јер би то значило да су та друштва лоша, а ја верујем да та друштва нису толико лоша како би произашло из таквог "образложења".

"Тога код нас нема. Код нас на изборима тема нису били Хрватска и Босна. Нећу ништа рећи ни Милановићу ни Пленковићу. Нека раде шта им је воља. Супер, ја сам крив, самоубица по природи. Само оставите Србију на миру да можемо да се бавимо својим послом, за нас је будућност важнија од прошлости", рекао је премијер.

Вучић је истакао да ће наша реакција бити мир, уздржаност и трпељивост.

"Желим да кажем свима који би ме с правом критиковали због неодговарања на провокације да то чинимо не јер смо слаби већ јер умемо да гледамо у будућност. С поносом кажем да се не плашимо рада. Радићемо све да у будућности поплочамо пут бољим односима", рекао је премијер.

Поруке из Хрватске, како је поновио премијер, немају везе са изборима, већ са континуираном политиком која се води против наше земље и народа.

"Наивне су претпоставке да је реч о изборној кампањи, то би лоше говорило о тим друштвима, а мислим да су друштва боља него што политичари желе да их представе", рекао је Вучић.

Он је захвалио амбасадорима што су га слушали и, како је рекао, чини му се да су га уважили, да поштују позицију и понашање Србије.

Политика неодговарања и неоговарања у будућности

Наша политика ће и у будућности бити политика максималне уздржаности, неодговарања, неоговарања и политика ћутања, упркос континуираној политици у неким земљама региона против Србије, поручио Вучић.

Такву политику ћемо водити, јер се не плашимо своје будућности уколико будемо могли да радимо, али се и те како плашим и бринем као председник Владе Србије ако се будемо бавили другим стварима, а да то нису рад и економски напредак", рекао је Вучић.

Он је додао да се нада да ће тај став подржати и Влада Србије, иако, како је рекао, потпредседник Владе и шеф српске дипломатије Ивица Дачић "није био сасвим сагласан" са таквим ставом.

Како је рекао, витални интерес Србије и српског народа су стабилност и мир и, мада можда некоме то звучи као фраза, те две одреднице су суштина нашег економског и сваког другог напретка у будућности.

Вучић је истакао да је за Србијом најтежа седмица, због бројних најтежих увреда на рачун Србије и српског народа, на које није хтео да одговори, мада му је то, као премијеру, било веома тешко.

Он је упозорио да су нетачне процене да иза тих инцидената стоји изборна кампања у Хрватској и Босни и Херцеговини.

"Идем у Пазар, нећу дозволити нападе на Бошњаке, нити Србе"

Вучић је поручио, поводом јучерашњих инцидената у Новом Пазару, да као председник Владе неће дозволити да било који грађанин Србије буде нападнут, било да је Бошњак, Србин или шта год и најавио да ће ускоро посетити тај град.

Премијер је после обраћања амбасадорима у Србији казао да је добио извештај из Новог Пазара и најавио да ће поново посетити тај град, како би разговарао са Бошњацима и Србима.

"Заболело ме је то што су најтише викали 'Вучићу, педеру'. Много гласније су викали 'Убиј, закољи, да Србин не постоји', и песме о Орићу, као што су други певали 'Убиј, закољи, да Турчин не постоји'. То мора да се заустави", подвукао је Вучић.

Он је истакао да је Србија отаџбина свих њених грађана и да они морају да живе мирно.

"У Србији, док сам председник Владе, нећу дозволити да Бошњаци буду нападнути, као ни Срби, али и било који други грађани", нагласио је Вучић. Истакао је да због тога ћути на све нападе из региона. 

"Не плашимо се економских реформи, опет имамо суфицит"

Вучић је изјавио да је стање у буџету државе по завршетку августа такво да је забележен висок суфицит, да Србија нема страх од економских реформи и тешких мера, а ових дана очекује и да ће Борд директора ММФ-а потврдити позитивну оцену Србији након 4. и 5. ревизије аранжмана.

"У августу имамо суфицит. Задржали смо висок суфицит и после две трећине године које су прошле", рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Вучић је подвукао да је Србија за то да се задржи мир у региону, да имамо најмањи дефицит и још већи економски раст, да смањујемо стопу незапослености...

"Ми немамо страх од економских реформи и од тешких мера. Ми након осам месеци у овој години у буџету бележимо суфицит", рекао је Вучић.

Премијер је рекао и да очекује да ће Србија "проћи" и све ревизије, што ће ускоро бити обелодањено од стране ММФ-а.

Остали аутори: Ивана Чкоњевић
број коментара 25 Пошаљи коментар
(уторак, 30. авг 2016, 11:07) - anonymous [нерегистровани]

Strasno

Čuj šta ovaj govori? U kom veku ti ziviš? Znaš li šta donosi, ako se provokacijom odgovara na provokaciju? Jesi li ti duboko vezan za 90-u? Odgovarao je premijer Vučić na provokacije iz Hrvatske, pa je uvideo da ne ide tako... Ti si bio srećan, dok se Vučić sukobio sa Milanovićem... Ti bi da vratiš politiku u 90-toj.... Probudi se čoveče...

(уторак, 30. авг 2016, 08:05) - anonymous [нерегистровани]

hriscanski

ja shvatam ovo kao .... ti mene kamenom a ja tebe hlebom i sve tako dok ne uvudis da ja mogu mnogo da trpim!
Pa, dobro...al` sta dalje?
Nekako mi je trpljenje vise za fakire i askete a za politicare je donosenje vaznih odluka!!!

(уторак, 30. авг 2016, 05:09) - anonymous [нерегистровани]

strasno

Svasta nam dobacuju vredjaju a cuj ovaj vucic prica o radu oni nas vredjaju a mi cemo da radimo pa valjda je prirodno da im se odgovori na provokacije oni ce da vredjaju a on nama kaze da radimo ma daj breee..

(уторак, 30. авг 2016, 03:31) - anonymous [нерегистровани]

Dobro promisliti

Eto i ja verujem da ignorisanje govori vise nego odgovaranje na lazi i pljuvanja. Pod uslovom da nam nasa diplomatija vredno radi i svuda po inostranstvu dokumentuje i iznosi te niske udarce od komsija moglo bi nam doneti vise poena. Mora se pametno raditi i jaki aduti obavestati sa cinjenicama tako dai ti ljudi i inostrani politicari znaju o cemu se radi te da imaju materijal pred sobom. Ako mi samo cutimo i nista s polja ne radimo oni ce se kuraziti i nastavljati igru koju su decenijama vodili -pljuvati na Srbe. Upamtimo jednu stvar, oni su clanica jedne druge zajednice i ta zajednica mora biti obavstavana non-stop.  

(понедељак, 29. авг 2016, 23:53) - anonymous [нерегистровани]

talasanje uz zid

Ne treba se uzdrzati, vec adekvatno u okviru mogucnosti povlaciti politicke poteze. Ako je jedini potez da mozemo samo da se "uzdrzimo", onda imamo veliki problem, jer znaci da smo izolovani i stojimo sa ledjima do zida. Fasisticki ispadi hrvatskh politicari bili bi pre 25 godina najostrije osudjeni bas od onije, koji ocigledno na to cute. Nisu SAD i EU tako neorganizovane, da je administracija na "ljetnom odmoru". U narodu gnev raste. Kad tad mora da puke, jer vlada nista ne preudzima.

(понедељак, 29. авг 2016, 23:39) - anonymous [нерегистровани]

Ne razumem

"Vučić: Naša politika će biti politika uzdržavanja".na sastanku iza zatvorenih vrata sa predstavnicima stranih zemalja je izjavio Vucic.U medijima za Srpski i ostali narod bivse jugoslavije izjavljuje : "Vučić je poručio da će vlast u Beogradu reagovati odgovorno i ozbiljno u slučaju da visoki predstavnik u BiH zatraži zabranu referenduma u Republici Srpskoj."To su dva razlicita pojma jedno "uzdrazavanje" drugo "reagovat ce mo najostrije".Mislim da ce reagovati i mnogi drugi u slucanja mesanja Srbije u unutrasnej stvari Bosne i Hercegovine.Po meni , gospodin Vucic igra dvije razlicite igre sto nimalo nije dobro za nikoga u regionu.Pozdrav.

(понедељак, 29. авг 2016, 22:39) - anonymous [нерегистровани]

@--"Re: ovo je jedini nacin"

Pa šta ako je država nije država bog da moramo da ginemo i patimo zbog nje...svaki čovek može živeti u bilo kojo zajednici bez da izgubi glavu..i na kraju nemaš ti pojma šta je politika...politika je mudro čuvanje prvo mira a onda naroda pa tek onda kao države..

(понедељак, 29. авг 2016, 21:14) - anonymous [нерегистровани]

re: ovo je jedini nacin

Recenice tipa "previše smo mali i ne smemo više da talasamo" su nesto najjadnije sto moze covek da kaze. Ovde se uopste ne radi dali smo mali ili smo veliki. Mi smo pre svega drzava gospodine/gospodjo! I kao takva treba da se ponasamo, tj. upravo uzdrzavanje i ta Vuciceva "politika cutanja" nas moze kostati glave. Sta sad, treba da pustimo da po nama svi redom pljuju, kao sto smo to uostalom do sad radili? Zato nas i niko ne sljivi pet posto jer smo kao krpa kome moze svako da radi sta hoce. Ne zagovaram ovde nikakvo nasilje ili ne daj Boze rat. Ja samo podrzavam da nasa zemlja adekvatno reaguje na sve provokacije i ne dozvoljava da bude ponizavana. Te osobine koje mi sebi kao ljudima primenjujemo, dostojanstvo, ponos i tako dalje, bi trebali da primenimo i na drzavnom nivou, nista drugo...Jedino tako cemo dobiti neko postovanje sa strane..

(понедељак, 29. авг 2016, 20:58) - anonymous [нерегистровани]

@ Ovo je jedini način

Da li su i Kubanci i Belorusi, kao i mi, ''mali'' narodi?

(понедељак, 29. авг 2016, 20:38) - anonymous [нерегистровани]

Prazne priče

Prazne priče. na kraju krajeva mi sa Hrvatskom u političkom smislu i ne moramo da sarađujemo. i kraj priče. i referendum u R. Srpskoj je prazna priča. bez sadržine. predstava da se održi status kvo i političari na sceni, kako se ne bi videlo da je car go. sve je ovo jedna uigrana predstava. bez sadržine. ugasite tv, isključite radio, ne slušajte i ne gledajte. Prazne priče.