Избор генералног секретара УН, може ли Јеремић у "плеј-оф"?

У понедељак ће се у Савету безбедности Уједињених нација одржати трећи круг гласања за место генералног секретара УН. После одустајaња кандидата Хрватске и Црне Горе, за наклоност чланица Савета безедности бориће се десет имена. Међу њима и кандидат Србије Вук Јеремић, који је у претходна два круга био на трећем, односно другом месту. Ипак, познаваоци рада Уједињених нација кажу да је, за сада, тешко предвидети победника.

Надметање за наследника Бан Кимуна – трећа рунда. Члан кампање српског кандидата верује да ће се после сутрашњег гласања скратити листа кандидата који ће, на основу подршке чланица Савета безбедности, бити највећи фаворити.

"Према неким проценама, које су прилично поуздане, само четири првопласирана кандидата ће се пласирати даље у својеврсни плеј-оф у Савету безбедности који ће се одржавати у септембру", наводи Никола Јовановић, члан кампање кандидата Србије за генералног секретара УН.

Због великог броја позитивних гласова у прве две рунде, као и мање негативних у другој рунди него у првој, Вук Јеремић је умерени оптимиста.  

"Основни циљ је да се пласира међу прва четири кандидата према подршци, јер би га то даље квалификовало за ову кључну фазу у којој се посебно укључују пет сталних чланица Савета безбедности", каже Јовановић.  

Први пут се први човек Уједињених нација не бира искључиво иза затворених врата Савета безбедности.

Ипак, последњу реч ће имати то тело УН, а подршка свих пет сталних чланица ће бити потребна за победу. 

Правило ротације по коме место припада источноевропским земљама ни до сада није поштовано. Утицај не мора да има ни јавно исказана жеља Бан Кимуна да га наследи жена, нити то што се у дипломатским круговима говори да подршку Америке има португалски кандидат, а руску бугарска представница Ирина Бокова.

"Ако дође до неког застоја и неспоразума можда се појави нека личност која данас није присутна као кандидат и то је могуће, мада ја мислим да је то мало вероватно. За нас и за господина Јеремића је за охрабрење и похвалу то што је у овом процесу довде стигао као озбиљан кандидат", истиче Павле Јевремовић, бивши амбасадор Србије у УН.

У тиму Вука Јеремића кажу да би улазак међу четири кандидата био велики успех. По најавама, име генералног секретара који ће од почетка следеће године водити Уједињене нације, биће познато у октобру.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се