Вулетић: Позиција Србије изазов за многе

Многи у региону су став Вашингтона, који је пренео потпредседник САД Џозеф Бајден да је Србија централни играч за одржавање стабилности у региону, видели као претњу по остварење њихових интереса, сматра социолог Владамир Вулетић.

Све оно што се дешава у земљама у окружењу је својеврсна провокација, заправо серија провокација са основном идејом да се Србија испровоцира да учини одређене потезе који би тада, наводно, показали шта је право лице Србије, рекао је Вулетић Танјугу.

Према његовим речима, то је, између осталог, "и разлог због ког ЕУ чека са јаснијим осудама".

Вулетић, међутим, напомиње да је мање важно да ли ће доћи до неке јавне осуде, већ је важно да ли и шта се дешава испод површине и онога што је видљиво.

"Ових дана ће се сусрести одлазећи премијер Хрватске Тихомир Орешковић и немачка канцеларка Ангела Меркел и видећемо које ће бити поруке на нивоу њихових разговора", каже Вулетић.

Истиче, међутим, да је видљиво да, кад год се постигне значајан корак у поправљању односа Србије са земљама у региону, уследе различите врсте провокације.

"Сетимо се да је након разговора између хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић и премијера Александра Вучића уследио читав низ врло провокативних потеза у Хрватској. Након што су односи Беоргада и Сарајева подигнути на виши ниво, опет је уследила серија провокативних активности у БиХ, а слично је и са догађајима на КиМ", сматра социолог.

Вулетић истиче да Србија пре свега треба да игра паметно, односно да не сме да вуче исхитрене потезе нити да реагује на провокације.

Указује, међутим, да Србија мора да има и план Б, јер никада нисмо у потпуности сигурни да ли ће се Запад, коме тренутно одговара позиција снажне Србије, под притиском земаља из региона одлучити за другу варијанту.

"У том смислу Србија мора да има план Б, она је гурнута у позицију да одржава и добре односе са Русијом, што на неки начин ствара утисак да Србија седи на две столице. То није тако, већ је Србија приморана да води рачуна о својим интересима", оцењује Вулетић.

Србија због тога, додаје, мора да води рачуна о нечему што наизлгед може представљати својеврстан корак или потез који би могао додатно да узнемири духове у региону.

"Мора да одржава добре односе и са Бриселом и са Вашингтоном, да има и разумевања на известан начин за то што се Брисел не опредељује тако оштро. Треба сачекати и видети какви ће бити потези Брисела, Вашинготма, али видећемо шта у том смислу има да каже и (руски председник Дмитриј) Медведев када буде дошао у Србију", закључио је Вулетић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво