Коцијанчич: Стиже одговор на писмо премијера Вучића

Портпаролка високе представнице Европске уније за спољну политику и безбедност Маја Коцијанчич потврдила је да ће из Брисела стићи одговор на писмо којим је премијер Александар Вучић, почетком месеца, указао највишим званичницима ЕУ на недопустиве изјаве и акте у Хрватској, којима се угрожавају добросуседски односи и компликује ситуација у региону.

Маја Коцијанчич у изјави за Танјуг није могла да каже и када се конкретно одговор очекује.

Коцијанчич је поновила да ће Европска комисија одговорити на писмо које је премијер Србије 1. августа послао председнику Европске комисије Жан Клоду Јункеру, шефици дипломатије ЕУ Федерики Могерини и комесару за преговоре о проширењу Јоханесу Хану, као и председнику Европског парламента Мартину Шулцу.

Претходно су и Вечерње новости јавиле да ће Брисел одговорити на упозорења премијера Србије Александра Вучића о ескалацији запаљиве реторике у Хрватској.

Вучић је у писму највишим званичницима ЕУ указао на ситуацију у региону, посебно на дешавања у Хрватској, нагласивши неопходност очувања мира и стабилности.

У својој првој реакцији, почетком месеца, Коцијанчич је изјавила да ЕУ очекује од свих у региону да поштују начела помирења, добросуседских односа и регионалне сарадње, нагласивши да су у питању "опредељење и обавезе свих, како земаља на путу ка чланству тако и земаља чланица ЕУ".

Портпаролка Европске комисије данас није одговорила на питање Танјуга зашто већ готово месец дана нема званичног одговора Брисела на писмо премијера Србије.

Вучић је писмо упутио после понишšтавања пресуде Алојзију Степинцу, враћања на почетак суђења Бранимиру Главашу за злочине над српским цивилима, те подизања споменика хрватском есктремисти и атентатору Миру Барешићу, те упозорио да се на тај начин угрожавају добросуседски односи и компликује ситуација у региону.

У међувремену је, међутим, ситуација ескалирала, будући да је бивши хрватски премијер и кандидат за новог председника хрватске владе Зоран Милановић изрекао низ увреда на рачун Србије, српског народа и државног врха Србије, а Босна и Херцеговина је обуставила истрагу напада на премијера Вучића, прошšле године у Сребреници, уз изјаву бошњачког званичника да је Вучић "сам себе напао".

Број коментара 41

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи