Јевтић: Инсистираћемо на одговорности за Мушутиште

Министар за повратак и заједнице у косовској влади Далибор Јевтић изјавио је да ће се инсистирати на одговорности свих оних институција које треба да обезбеде не само данашњи боравак расељених у Мушутишту, него и повратак тих људи и породица.

'Желим да верујем, а то сам могао да чујем и од самих расељених лица, да неће бити одустајања од жеље за повратком иако је ово данас било разочаравајуће, јер нису могли ни на неколико сати да буду у свом селу у коме су већи део свог живота провели'', рекао је Далибор Јевтић у Зочишту, додајући да расељени нису могли да обележе славу.

Јевтић је најавио и да ће Министарство за повратак и заједнице у наредном периоду тражити да се започне са иградњом кућа за десет породица којима је одобрен повратак.

"Тражићемо и пуну правну и безбедносну заштиту за те људе са жељом да се на тај начин изборимо за владавину права и закон. Наша борба је она борба која води ка том циљу", рекао је Јевтић.

Он је навео да ће се управо упорношћу, заједно са људима који су му рекли да ће још више бити упорни да се у Мушутиште врате, борити не само за повратак Срба у то место већ и на читаво Косово. 

Министар Јевтић оценио је претходно, поводом инцидента у Мушутишту, да се на тај начин шаље порука да Срби нису добродошли. 

"Понавља нам се Ђаковица, неко користи исти рецепт да би на тај начин послао поруку да Срби нису добродошли", рекао је Јевтић.

Како је рекао, уместо да данас вест буде да су расељени успели да прославе и обележе славу, вест ће бити да су локални Албанци спречили ове људе да дођу на један дан, "а да не говоримо о повратку који планирамо да се деси".

Посебно га брине, каже, што се знало да ће до протеста доћи, а није учињено ништа.

"У срцу Европе у 21. веку не дозволити људима да се слободно крећу и да ми коментаришемо како је полиција урадила свој посао... Требало би да систем ради свој посао и не дозволи овакве ствари", рекао је Јевтић новинарима.

Бићемо упорни и са овим људима, не само данас, већ и у наредном периоду, јер желимо да на тај начин пошаљемо поруку да јесмо за суживот и мир и да КиМ буде место на којем ће Срби, Албанци и сви осталли грађани уживати иста права и живети у миру слободно, поручио је Јевтић.

"Управо је ово наша упорност ка том циљу, желимо да нашом упорношћу победимо насиље, нетолеранцију, да упорношћу да се Срби врате и у Мушутиште и свуда одакле су расељени победимо све оне кои се залажу за другачије душтво на Косову", рекао је Јевтић.

"Расељени ће бити упорни и настојаће да се врате"

Представник расељених Срба Милан Михајловић каже да, нажалост, није први пут да расељени са подручја Суве Реке не могу да посете своје светиње.

Срби су из Беоргада, додаје, дошли са три аутобуса да би посетили своју светињу и куће, а међу њима је и 12 деце.

"Ово није добра порука и никада се неће остварити циљ да Срби не могу да се врате", рекао је Михајловић и поручио Албаницма да не праве толике зидове, јер немају разлога.

Расељени ће, истакао је, бити упорни и настојаће да се врате.

"Да некоме у 21. веку забраните да оде и посети цркву, присуствује литургији то не могу да замислим. На то питање треба да одговоре и косовске институције, али и мејдуанродне јер се ово константно понавља поготово у Мушутишту селу где до 1999. године живело више од 1.000 Срба", рекао је Михајловић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара