Сузавац и каменице у Мушутишту, Срби спречени да посете цркву

Три аутобуса са око 150 расељених Срба из Мушутишта код Суве Реке, након више од четири сата чекања, вратили су се назад пошто због протеста Албанаца нису успели да обиђу разрушену цркву Богородице Одигитрије. Локални Албанци, који су блокирали пут, сукобили су се са косовском полицијом. Неколико демонстраната је ухапшено. Каменицама гађани припадници косовске полиције.

Албанци у Мушутишту, протестом су спречили расељене Срби да посете цркву и своја имања у том селу, које су морали да напусте 1999. године. Аутобуси са Србима око 12 сати у пратњи косовске полиције вратили су се из Суве Реке и запутили се према манастиру Зочиште, код Ораховца где су пресекли славски колач. Са њима су били потпредседник косовске владе Бранимир Стојановић и министар за повратак Далибор Јевтић, који је рекао да је послата порука Србима да нису добродошли.

Косовска полиција није могла да им обезбеди несметан пролаз кроз Мушутиште, где је јутрос требало да присуствују литургији.

Локални Албанци, који су блокорали пут Србима према Мушутишту, у неколико наврата сукобили су се са припадницима специјалне јединице косовске полиције.

Више десетина демонстраната је ухапшено, а међу њима је било и повређених, а каменицама је погођено и неколико припадника косовске полиције.

Око 11.30 дупли корднон специјалних јединица косовске полиције успео је да ослободи пут кроз Мушутиште и да потисне демонстранте са пута, али се они ни након тога нису разилазили чекајући аутобусе у којима су Срби.

Једно полицијско возило марица, оштећено је након што је каменица погодила десно бочно стакло на том полицијском возилу.

За време трајања протеста Албанаца у Мушутишту, Срби су чекали на десетак километара од тог места у аутобусима заједно са министром Јевтићем.

Они су били у пратњи косовске полиције, а било је вербалних провокација од стране Албанаца који су пролазили туда.

Најмање један демонстрант је повређен данас око 10.30 часова у центру села Мушутиште, код Суве Реке, када је дошло до сукоба локалних Албанаца и полиције.

Специјалне јединице косовске полиције направиле су кордон испред демонстраната и затртажили од њих да се разиђу након чега је дошло до сукоба између полиције и демонстранта.

Демонстранти су гађали припаднике полиције стакленим флашама и каменицама, а до инцидента је дошло у тренутку када су полицајци лишили слободе неколико њих који су седели на путу.

Демонстранти су носили албанске заставе и пароле на којима је исписано "УЧК" (ОВК).

На лицу места могу се видети остаци поломљеног стакла и каменице.

Припадници специјалних јединица интервенисали су како би приморали окупљене Албанце да се разиђу и при томе су употребили сузавац и палице, а неколико особа је том приликом приведено.

Албанци из Мушутишта су путем друштвених мрежа позивали претходних дана сународнике из Суве Реке и околних села да данас својим присуством спрече долазак Срба у Мушутиште.

Ипак, Света Великогоспојинска литургија на темељима порушеног храма Успења Пресвете Богордице у Мушутишту данас је служена, написао је на свом Фејсбук профилу јереј Слободан Ђорић, који је служио литургију.

Како је пренео портал Грачаницаонлајн, Ђорић је на свом профилу написао да је на литургији са њим био појац Иван Крстић из Призрена.

"У Мушутишту око седам часова, већ је било народа у центру села и спремали су се за протест, тако да су верници који су кренули да прославе сеоску славу били спречени да присуствују Светој Литургији", написао је јереј Слободан.

Оца Слободана и појца Ивана Крстића, припадници Росу су одмах након Свете литургије евакуисали алтернативним путем, пренео је Грачаницаонлајн.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво