Николић: Са Хрватском желимо добре односе, БиХ нећемо дестабилизовати

Политика Србије није лицемерна и ми желимо добре односе са Хрватском, а БиХ желимо сву срећу, рекао је председник Томислав Николић, који, међутим, сматра да та држава ни након 21 годину од Дејтонског споразума није успела да постане држава, али да Србија ништа неће учинити да је дестабилизује.

Toмислав Николић је истакао да Србија није у стању ни да стабилизује БиХ, већ то, каже, морају да учине народи који у њој живе.

"Босна и Херцеговина је држава, Хрватска је држава, Србија је држава и градим своју политику на томе да поштујем чланице УН и очекујем да чланице УН поштују нас. И као што поштујем туђе границе, очекујем, с правом, да свако поштује границе Србије, оне у којима је Србија чланица УН", рекао је Николић за Спутњик.

Осврнувши се на депешу са које су САД недавно скинуле ознаку тајности о преписци тадашњег америчког амбасадора у СФРЈ Ворена Цимермана са својим надлежнима, што је поново покренуло питање има ли основа за веровање да су се бивши хрватски и српски председници Фрањо Туђман и Слободан Милошевић, договарали о подели Босне и Херцеговине, Николић каже да Милошевић никоме није гооврио о преговорима које је водио са хрватским председником и Алијом Изетбеговићем.

Из депеша се може видети да је било разговора о томе, као и да је иницијатор те идеје био покојни хрватски председник Фрањо Туђман. Нејасно је, међутим, остало како је на идеју о подели БиХ на српски и хрватски део, уз територију на којој би босански муслимани направили своју независну државу, гледао покојни српски председник Слободан Милошевић.

"Слободан Милошевић никога није упознао са својим разговорима са Изетбеговићем и Туђманом и било је лоше што је сам водио ту политику. Али сећам се да се у то време говорило о некаквим мапама поделе БиХ цртаним на салветама. Дакле, можда је то могуће, ако то потврђују пронађени документи које је слао амбасадор САД. Онда је то највероватније тачно", каже председник Николић.

У оно време, говорити о подели БиХ било би равно издаји, објашњава Николић, док би многи данас рекли да је то била добра идеја.

„Ако ви реагујете у једном моменту, накнадна памет никада није помагала", рекао је Николић и додао да неће да се враћа на то.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво