Седница парламента

Након вишечасовне расправе посланици Скупштине Србије изабрали су новог председника парламента. Наставак седнице је у четвртак у 12 сати.

Проф. др Славица Ђукић-Дејановић, потпредседница ГО СПС-а, нови је председник Скупштине Србије.

Већина посланика Скупштине Србије се, на предлог председавајућег Јована Кркобабића, одлучила да јавно гласа о избору њеног председника.

Од укупно 225 посланика за Дејановићеву је гласало 128, против 97, уздржаних није било.

За избор Славице Ђукић-Дејановић гласали су посланици Листе за европску Србију, Социјалистичке партије Србије, Партије уједињених пензионера Србије, Јединствене Србије и посланици националних мањина.

Против су били посланици Српске радикалне странке, Демократске странке Србије, Нове Србије и Либерално демократске партије.

Славица Ђукић-Дејановић била је једини кандидат за ту функцију.

Расправа о избору Славице Ђукић Дејановић за председника парламента почела је тек после консултација на којима је, према речима Томислава Николића, владајућа већина изашла у сусрет захтевима опозиције да имају председнике у 6 од 12 скуштинских одбора.

Према Николићевим речима договорено је да одмах по избору председника Скупштине почне расправа о избору потпредседника.

У име предлагача, председник СПС Ивица Дачић рекао је да проф. Славица Ђукић-Дејановић има и стручне и политичке квалитете за место председника Скупштине и да ће одржавати коректну политичку атмосферу међу различитим партијама у парламенту.

ЛДП неће гласати за њен избор, рекао је Чедомир Јовановић и додао да његова странка не жели да пружи легитимитет политици изборне крађе из 1996. године.

Милош Алигрудић из ДСС-НС оценио је да је Славица Ђукић -Дејановић на месту председника Скупштине оличење феномена неприродне коалиције чији је циљ једино озваничење мисије Еулекс на Косову.

Председника Скупштине може да предложи 30, а за његов избор треба да гласа најмање  126 посланика

Николић: Кандидатура Дејановићеве "понижење" парламента

"Поново нам предлажу за председника посланика који је једва ушао у парламент и то је понижавање парламента од када су "досманлије" на власти." нагласио је Николић.

Шеф посланичког клуба Српске радикалне странке рекао је да место председника Скупштине служи за поткусуривање између коалиционих партнера и да се то и овога пута показало.

Николић је такође истакао да будући коалициони партнери СПС-а из редова листе За европску Србију не цене Дејановићеву више него 5. октобра 2000. године и упозорио да ће одлуком да уђу у владу са Демократском странком, социјалисти и Ђукић-Дејановић морати да се одрекну покојног председника Слободана Милошевића и његове удовице Мирјане Марковић, као и и бившег директора РТС-а Драгољуба Милановића.

"Ако уђете са жутима у владу, мораћете да се одрекнете и друштвене својине, свега што су комунисти изградили, а ДОС покрао. Мораћете да се одрекнете и себе, јер ви међу многим коалиционим партнерима видите своје пацијенте, а не колеге", рекао је Николић, алудирајући на струку Дејановићеве која је неуропсихијатар.

Дачић: Сарадња са ДС-ом тешка одлука

Одговарајући на примедбе да је у непромишљеној коалицији, председник СПС-а Ивица Дачић рекао је да је одлука те странке  да сарађује са ДС-ом била тешка, али да нема вођења политике без тешких одлука. Дачић је истакао да је основ програма нове коалиције одбрана националних интереса и наставак процеса европских интеграција и да су две странке, упркос неким страначким разликама у прошлости, успеле да формирају заједнички програм.

СПС ће инсистирати на одбрани Косова и на ратификацији Споразума о стабилизацији и придруживању ЕУ, али уз потврду о суверенитету Србије, рекао је Дачић, и нагласио да СПС нема намеру да гласа ни за друге ни против СРС и ДСС и да неће критиковати странке са којима су сарађивали.

Потпредседник СПС-а Славица Ђукић Дејановић потврдила је јуче за РТС да је кандидат за новог председника парламента.

"Ја јесам кандидат за председника Народне скупштине и ја имам изузетно осећање одговорности у вези са том кандидатуром. Након гласања могу рећи и нешто више, али у сваком случају, ако будем изабрана, трудићу се да парламентарна активност буде уз оно достојанство које заслужују грађани Србије", рекла је Ђукић Дејановић.

Кандидатуру Славице Ђукић Дејановић, која би на основу договора листе "За европску Србију" и коалиције око социјалиста требало да буде изабрана за председника парламента, подржали су и посланици ДС и Г17 плус, речено је у посланичкој групи ДС.

Раније данас, пуна два сата, јављајући се по Пословнику опозиција није дозволила да у Скупштини почне расправа о избору председника, па је председавајући Јован Кркобабић одредио паузу и позвао шефове посланичких група на консултације. 

Све је почело када је стигло саопштење стручних служби да не ради електронски систем за гласање, јер нису сви  посланици добили картице.

Кркобабић је покушао да установи кворум за рад  пребројавањем посланика. Томислав Николић одговорио му је да се служи неистинама и да владајућа већина нема 126 посланика у сали, а да опозиција неће давати кворум за рад.

После тога електронским гласањем установљено је да већина има кворум, али је опозиција нашла замерку да су посланици морали на пречац да се врате са церемоније Парламентарне скупштине Савета Европе, на којој се данас расправљало о судбини Срба са Косова и Метохије.

Предложени потпредседници

Опозиција је према јучерашњем договору доставила предлоге листе за избор  4 потпредседника. То су Божидар Делић и Наташа Јовановић из СРС , Радојко Обрадовић из ДСС-НС  и Јудита Поповић из ЛДП.

Како РТС сазнаје у ЗЕС-у је накнадно договорено да Г17 формира посебан посланички клуб и добије једног потпредседника, Николу Новаковића. Као кандидат ДС за потпредседника Скупштине предложена је Гордана Чомић. Шеф посланичке групе Г17 биће Сузана Грубјешић, а ДС-а Нада Колунџија.

Седница је, иначе, и јуче прекинута после двочасовне расправе о томе да ли је председавајући Скупштине Јован Кркобабић прекршио пословник. Посланици СРС И ДСС  тачно у 18 часова блокирали су  рад Парламента, инсистирајући да је истекло радно време.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво